Akcesorna mliecna zlaza

Zuzana    17.10.2014, 22:10

Dobry den. Este v 4. mesiaci tehotenstva mi bola zistena akcesorna mliecna zlaza pod pazuchou, uz vtedy sa zvacsila spolu s prsiami. Asi o mesiac idem rodit a rada by som vedela, co ma caka, vraj sa moze toto "tretie prso" naliat mliekom, lenze to nema ist ako von. Naco sa mam pripravit? Pomozem si nejakymi obkladmi? Dakujem.

Milá Zuzana,

prídavná mliečna žľaza skutočne po pôrode môže začať produkovať mlieko a môže sa naliať. Keďže sa z nej mlieko nebude odoberať, tvorba mlieka sa v nej postupne zastaví a nie je pre to potrebné nič urobiť.

Kým sa to stane, niektoré mamičky pociťujú tento stav ako nepríjemný – naliata mliečna žľaza je citlivá na dotyk, bolestivá. Žiadne opatrenia však nespôsobia, že sa v nej tvorba mlieka zastaví rýchlejšie alebo menej nepríjemne.

Táto situácia sama od seba ustúpi v priebehu 1-2 dní. Jediné opatrenia, ktoré vám môžu pomôcť, by mohli smerovať k tomu, aby ste prežívali túto situáciu menej nepríjemne – pomôcť vám môže prikladať si k tejto žľaze zelené kapustové listy (ktoré je dobré pred aplikáciou trochu popučiť, aby sa z nich uvoľnila šťava), studené obklady a v prípade potreby bežne používané lieky od bolesti (ibuprofen, paralen), v bežnom dávkovaní ako pre dospelého človeka. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Akcesorna mliecna zlaza