Pásový opar

Veronika    21.10.2014, 10:02

Dobrý deň. Mám 3 a pol mesačnú dcéru, ktorú plne dojčím. Doteraz nebol žiaden problém, mliečka je dosť, bábatko dobre priberá, je spokojné. Urobil sa mi pásový opar na bruchu a chrbte. Lekárka mi okamžite navrhla jedinú alternatívu - prestať s dojčením, v opačnom prípade mi nemôže pomôcť... Teraz na mňa tlačia všetci z rodiny, že mám prestať. Je to naozaj potrebné.? Je mi to ľúto vzhľadom na to, že dojčenie je úplne bez problémov. Mám zmrazené mliečko (pre prípad núdze) avšak neviem, či bude možný návrat k prsníku. V súvislosti s touto témou mám ešte jednu otázku: Je pravda, že pokiaľ je dieťatko dojčené, nemôže ochorieť (v tomto prípade by mohlo dostať ovčie kiahne, čo sa mi zdá na také malé dieťatko skoro)? Samozrejme, dávam si pozor, aby som bola vždy oblečená a malá sa vyrážok nedotýkala. Avšak ešte na začiatku, keď som nevedela čo to je, dojčila som ju aj nechránená (je to cca 5 dní)

Milá Veronika,

pokračujte v dojčení tak ako doposiaľ. Neprestávajte s dojčením, nie je na to jediný dôvod. 

A máte pravdu, ak by ste prerušili dojčenie, nemusí byť úplne jednoduché vrátiť sa naspäť a pomôcť dcérka, aby sa prisala. Aj preto je dôležité, aby ste v dojčení pokračovali. A hlavne nie je potrebné, aby ste prestali.

Prečo môžete pokračovať v dojčení?

1) Ak ste už predtým mali ovčie kiahne (to, že máte pásový opar je toho dôkazom), tak vaše bábätko v tehotenstve dostalo protilátky, a tak je vysoko pravdepodobné, že neochorie.

2) V najinfekčnejšej fáze ste už ja tak 5 dní boli v kontakte s bábätkom. Ak by ste teraz prestali dojčiť, tak mu prestanete v materskom mlieku poskytovať protilátky, ktoré ho chránia.

3) A áno, ochorenie, ktoré by teoreticky bábätko dostalo, by boli ovčie kiahne. Ale toto je nepravdepodobné. A znovu - v najinfekčnejšej fáze ste už spolu boli, teraz by ste už len bábätku neumožnili, aby sa prostredníctvom materského mlieka čo najľahšie a najrýchlejšie vyzdravelo - ak by ovčie kiahne malo. Navyše na nákazu by v tomto prípade bolo treba kontakt s vyrážkami, ale aj tak je bábätko pravdepodobne chránené protilátkami z tehotenstva.

4) V tejto fáze ochorenia už pravdepodobne je zbytočné, aby ste užívali lieky, ale ak by ste ich chceli užívať, tak ich môžete užívať a popri tom dojčiť ďalej bez obmedzení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pásový opar