Stolica po dojčení, tečie mliečko z nosa

Martina    25.02.2012, 13:32

Dobrý deň prajem, mám 14 týždňového synčeka, ktorý je plne dojčený. Môj problém spočíva v tom, že po každom druhom dojčení keď ho dávam odgrgnúť, tak kaká. Stolica je redšia, často má zelenú farbu ( v noci je žltá). Máva ju aj 5x za deň, niekedy aj viac. Druhý problém ktorý máme je časté grckanie, keď zaspí na prsníku a zobudí sa aj o hodinku, tak mu keď leží na brušku alebo aj chrbte vyjde už strávené mliečko von. Niekedy je to pri prebaľovaní po dojčení (keď je pokakaný) vtedy mu vyjde mliečka viac a je riedke. Niekedy je to aj oblúkom. Synček je nervózny a potom často štikúta. Bojím sa mu potom dávať papať, aby nevrackal. Pri dojčení v ležiacej polohe sa mu stáva, že mu tečie mliečko z nosa. Tak ho dojčím stále len na rukách. Za Vašu odpoveď ďakujem.

Milá Martina,

farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojené a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka. Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba stolice, ale dojčenie. Riešenie spočíva v zlepšení dojčenia. To, že bábätko kaká po dojčení počas odgrgnutia alebo uprostred dojčenia, je normálne. Ak má bábätko po odgrgnutí a vykakaní ďalej záujem o prsník, môžete ho pokojne naspäť prisať. Niektoré dojčené bábätká mávajú stolicu veľmi často, mnohokrát za deň a toto je tiež normálne.

Čo sa týka grckania: to, čo popisujete, netreba nijako špeciálne riešiť, bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré grcká, je natrávané alebo riedke, aj keď ide o grckanie oblúkom. Toto postupne prejde samo od seba. Ak synček po grckaní štikúta alebo je nespokojný, pomôže mu, ak ho budete dojčiť. Dojčenie ho upokojí, ak mu je niečo nepríjemné, dojčenie mu pomôže, aby sa začal cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenie bábätká grckajú len veľmi málokedy a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré. Taktiež sa nemusíte báť dojčiť synčeka poležiačky - to, že mu mliečko tečie aj nošteka je spôsobené tým, že ústočká a nos sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáhať imunite bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Len na okraj: pre bábätká je bezpečnejšie spať na chrbátiku alebo na brušku, dávajte teda synčeka spať na chrbátik, grckania sa nemusíte báť. Ak synčeka prebaľujete, možno vám môže pomôcť, ak mu nožičky otočíte do strany, miesto toho, aby ste ich zdvíhali hore smerom k brušku. Ale ak aj synček počas prebaľovania niečo vygrcne, nemusíte sa obávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stolica po dojčení, tečie mliečko z nosa