Upchaty mliekovod

Silvia Neslušanová    04.11.2014, 23:10

Moze byt upchaty mliekovod (cerveny flak, bolest na dotyk) sprevadzany horuckami /zvysenou teplotou? Aj viackrat za sebou? (Zakazdym sa mi podari ublizit si, 9 mesacny syn ma uz pri prebalovani viackrat kopol do prsnika). Dakujem

Milá Silvia

áno, zablokovaný mliekovod môže byť a býva sprevádzaný zvýšenou teplotou až horúčkami a zablokované mliekovody sa môžu vyskytovať aj opakovane za sebou.

Okrem toho sú opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) bolo by dobré zistiť, či zablokovanie nesúvisí ešte s nejakých iným problémom a či by vám ešte nepomohla ďalšia liečba. Bolia vás bradavky? Niekedy by vám mohli pomôcť niektoré opatrenia z tohto dokumentu, ak by sa niektorý z popisov na vás hodil:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

d) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú. Pokiaľ máte skúsenosť, že sa táto situácia vyskytuje po tom, čo vás bábätko kopne pri prebaľovaní, pokúste sa postihnuté miesto ešte pred tým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu, prsník na postihnutom mieste zahrievať a masírovať, stláčať ho pri dojčení.

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok.

g) začnite užívať lecitín v dávke 1200mg 4xdenne.

e) tiež dobré vedieť, že opakované zablokované mliekovody majú tendenciu sa s časom zlepšovať a ich frekvencia klesá. Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Upchaty mliekovod