Náhle cmúľanie prstov

Veronika    06.11.2014, 17:48

Dobrý deň. Syn má 7,5 mesiaca. Už sme zaviedli príkrmy. Príkrmy podávam na desiatu, obed a pár dní už aj olovrant. Ráno a večer dostáva iba mliečko, aj v noci. Po príkrme dostane vždy pred spaním aj mliečko. V poslednej dobe si začal cmúľať prsty, aj počas kojenia.Doteraz to nerobil. Môže byť problém v používaní cumlíka? Môže ísť o znížený tok mlieka? Mám strach, že pomaly prídem o mlieko. Mám zintenzívniť kojenie?

Milá Veronika,

odpoveď na vašu otázku si vyžaduje osobné pozorovanie dojčenia. Nie je jednoduché len z týchto informácii povedať, či ide o niečo, čo je normálne alebo o niečo, čo si vyžaduje zmenu. Odporúčame vám preto riešiť túto otázku v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou v prvom rade vyhodnotíte výdatnosť dojčenia, poradkyňa vás naučí rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia.

Popisujete, že bábätko dostáva 3x za deň príkrmy, čo vzhľadom na to, že má len 7,5 mesiaca je pomerne veľké množstvo jedla a tak nie je možné vylúčiť ani možnosť, že tvorba mlieka poklesla preto, že synček odoberá z prsníka menej mlieka pri dojčení. Pri prikrmovaní je dobré vedieť, že príkrmy by sa mali k dojčeniu pridávať, tak, aby bábätko naďalej bolo dojčené tak, ako doposiaľ a príkrmy nevytlačili dojčenie. Prečítajte si viac o tom, ako pokračovať v dojčení po 6. mesiaci:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Spoločne s poradkyňou prejdete ďalšie možné príčiny poklesu tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Štatisticky používanie cumlíka patrí medzi časté príčiny poklesu tvorby mlieka. Je možné, že doteraz sa používanie cumlíka prejavovalo postupným znižovaním tvorby mlieka, ktoré však tomuto konkrétnemu bábätku neprekážalo, ako to občas vidíme pri bábätkách, ktoré dostávajú cumlík, zvlášť, ak ich matky majú od pôrodu vynikajúcu tvorbu mlieka. Je možné, že cumlík spolu s intenzívnym prikrmovaním spôsobil výraznejší pokles tvorby mlieka a cmúľanie prstov je jedným z prvých viditeľných príznakov toho, že sa toto stalo.

Či to tak je, je potrebné vyhodnotiť spoločne s poradkyňou, ale v prípade, že spoločne s poradkyňou dospejete k tomuto istému záveru, potom to, čo sa deje, je, že bábätko začalo preferovať "nulový" tok mlieka pri satí prstov – prsty alebo cumlík mu uspokoja potrebu sať a zakryjú potrebu hladu. Až sa bábätko môže dostať do stavu, keď hlad uspokojuje len satím cumlíka a nie pitím mlieka. Dokonca mu môže začať mlieko, ktoré mu prichádza do úst vadiť. Toto vidíme často ako reakciu na to, že bábätko je nespokojné s tokom mlieka na prsníku, ktorý v priebehu predchádzajúcich týždňov poklesol.

Bude potrebná citlivá zmena, ktorá spočíva v tom, že je potrebné prilákať bábätko naspäť ku kontaktu s vami, s prsníkom a s materským mliekom. Treba ho prilákať k dojčeniu tak, aby aj pri dojčení začalo nachádzať uspokojenie. Kľúčové pri tom všetkom je zvýšiť tvorbu mlieka. 

V tejto situácii vám odporúčame kontaktovať poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a dohodnúť si osobnú návštevu. Spoločne s poradkyňou budete postupovať podľa tohto protokolu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

prečítajte si aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Náhle cmúľanie prstov