Zrazu vela grcka, asi ho pali zaha

Janka    07.11.2014, 17:32

Dobry den. Nas syn ma 5 tyzdnov a je vylucne len kojeny. Doteraz ho trapi len mierna kolika s problematickymi prdikmi. zvykol si len obcas odgrcnut. od vcera ale grcka teda riadne. ci natravene mliecko alebo cire, to co prave spapal. a potom strasne place. mam pocit, ze ho z tolkeho grckania pali zaha. aj sa na to budi. spi s nami v postely a ked ho poleziacky nakojim tak za chvilku to vygrcka a je nekludny. plus tie prdiky ho trapia takze sa puci aby ich vytlacil a popri tom sa aj pogrckal. predtym sa len pucil a ked prdiky odisli tak sa ukludnil a spinkal dalej aj sam. od vcera ho trapi aj to grckanie a ta zaha ho velmi trapi. obavam sa, ze ak s tym pojdem k doktorke tak mu da Nutrilon na zahustenie co nechcem. skusam mu dat Gastrotuss ale je nemozne dosiahnut to, aby to prehltol. ani z lyzicky, ani zo striekacky. vsetko vypluje. a pritom kvapky ako Espumisan spapa bez problemov z lyzicky. Odporucate ho co najviac kojit lebo vtedy nemoze grckat, len ked to by som nic doma nespravila a v satke mi inac ako vo zvyslej polohe (kriz s kapsou ) nechce byt. ked je vodorovne tak strasne place. v postely poleziacky sa nakoji ale mam pocit ze neni vhodne prisaty. bradavky mam totiz strasne dola na prsniku a ked lezime tak ma noc uplne zatlaceny do prsnika. myslite ze ide o reflux hlavne ako to grckanie riesit pri tej jeho situacii?

Milá Jana,

vo vašej situácii by bolo dobré skontrolovať, ako vyzerá dojčenie. Odporúčame vám obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

 http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spolu vyhodnotili výdatnosť dojčenia, poradkyňa vás naučí rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia. Z vašej otázky to priamo nevyplýva, ale niekedy časť správania bábätka, ktoré popisujete, môže teoreticky súvisieť aj s faktom, že bábätko reaguje na tok mlieka prípadne, že nezískava toľko mlieka, koľko by si predstavovalo, zvlášť, ak sa situácia s grckaním zhoršila náhle a výrazne v priebehu posledných pár dní. Bez osobného pozorovania dojčenia toto nie je možné jednoznačne vylúčiť.

Okrem toho môžete urobiť opatrenia, ktoré môžu pomôcť zlepšiť dojčenie, s týmito krokmi by vám ideálne mala pomáhať poradkyňa pri dojčení osobne:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže negatívne ovplyvňovať dojčenie.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Aj keď z vašej otázky nevyplýva, že by ste používali umelé náhrady prsníka, je dobré vedieť, že je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Od odpovede na otázku, ako vyzerá dojčenie, ktorú by ste mali dostať v osobnom kontakte s poradkyňou, by sa potom mali odvíjať ďalšie odporúčania pre vašu situáciu. Vo všeobecnosti si môžete prečítať články venujúce sa problematike koliky a plaču bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

a otázke refluxu a grckania:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/reflux-grckanie/

V týchto článkoch nájdete vysvetlenie a tipy, ktoré možno dokážu pomôcť aj vo vašej situácii.

Ak by aj bábätko skutočne reflux malo (čo je z toho, ako situáciu popisujete mimoriadne nepravdepodobné), riešením v žiadnom prípade nie je vystaviť dieťa rizikám umelého mlieka, ktoré pre bábätko s refluxom sú ešte väčšie, pretože bábätkám so skutočným refluxom sa často mliečko vracia nielen do pusinky, ale aj do nošteka, vnútorného ucha atď., kde v prípade, že ide o materské mlieko nehrozí nič, ale v prípade, že to bolo umelé mlieko, zdravie dieťaťa môže byť ohrozené. Umelé mlieko teda situáciu nijako nerieši, naopak vystavuje dieťa mnohým rizikám, nehovoriac už o rizikách, ktoré preňho predstavuje nedojčenie. Často sa odporúča nielen prechod na „antirefluxnú“ umelú výživu ale aj zahusťovať materské mlieko prípravkom Nutriton. Je dobré vedieť, že pre použitie Nutritonu takisto nie je jediný dôvod. Okrem iných rizík, ktoré Nutriton prináša, z hľadiska dojčenia je problematické Nutriton podať tak, aby sa dojčenie udržalo. V prípade, že bábätko grcká, netreba robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

Okrem toho je možné, že by vám pomohlo začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej by ste získali možnosť porovnať správanie svojho bábätka s inými dojčenými deťmi a možnosť podeliť sa o svoje skúsenosti s inými mamičkami, dostať podporu a povzbudenie, ktorú iste v tejto situácii potrebujete. V podpornej skupine by ste takisto mohli získať užitočné tipy, ktoré sa týkajú nosenia bábätka. Pokiaľ je bábätko spokojné pri nosení vo zvislej polohe, noste ho v šatke tak. Nadojčite ho a potom ho ešte, kým je spokojné, uviažte do šatky a skúste s ním robiť domáce práce, pri ktorých by mohlo zaspať, pri ktorých sa matka rytmicky pohybuje. Nie je potrebné a nutné ho nosiť v šatke vodorovne. Pokiaľ potrebujete nosiť vo vodorovnej polohe, pretože v šatke chcete dojčiť, pokúste sa skontaktovať s poradkyňou nosenia, či by ste vedeli vymyslieť, ako pomôcť bábätku sa dojčiť v šatke vo vodorovnej polohe. Bábätká je možné v šatke dojčiť napr. aj tak, ako zobrazuje nasledujúce video:

https://www.youtube.com/watch?v=7LIqMdFb2JE

Výhodou takéhoto viazania je, že bábätko sa viaže pri dojčení, kedy má väčšiu šancu byť spokojné a nehnevať sa, kým sa vodorovne uviaže do šatky. Okrem toho mnohé bábätká je navyše možné dojčiť aj pri zvislom nosení v úväze kríž s kapsou, s týmto vám takisto môže pomôcť odborníčka na nosenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zrazu vela grcka, asi ho pali zaha