Dieťa má reflux a nepriberá

Lenka Hercegová    14.11.2014, 10:59

Dobrý deň. Mám takýto problém. Moja dcéra má od začiatku problémy po papaní. Vždy dosť veľa vygrcká. A keď hovorím dosť veľa, je to naozaj veľa. Viem, že má reflux, aj to je problém, ale ešte viac ma trápi, že nepriberá. Má tri mesiace aj jeden týždeň, ale ešte nepribrala ani kilo. Je naozaj veľmi malinká. Doktor mi radil prikrmovať. To nebol dobrý nápad, pretože mala z Nutrilonu kŕče v brušku. Tak mi predpísal Nutrilon AR, ale to isté, A navyše mi jeden deň celý prehnačkovala. Bojím sa, že ešte skôr stratí na váhe ako pribere. Neviem čo mám robíť, pretože by som chcela čo najdlhšie dojčiť ak by sa dalo. A najlepšie bez nejakého umelého mlieka. Keby som nemala dosť mlieka, tak by ma to až tak netrápilo, ale to mlieko mám. Prosím poraďte mi. Dokrmovať, či dojčiť?

Milá Lenka,

drvivá väčšina detí s refluxom priberá vynikajúco. Ak niektoré dieťa nepriberá, nie je to tým, že by "všetko vygrckalo", ale je tam iná príčina a reflux je len príznakom tejto príčiny. Najčastejším dôvodom, prečo dieťa s refluxom nepriberá, je nedostatočný príjem materského mlieka. Preto sa stratégie na zlepšenie musia zamerať na zvýšenie príjmu materského mlieka a zlepšenie dojčenia. Ak sa toto stane, bábätko začne priberať a reflux sa buď zmierni alebo nebude predstavovať problém.

V tejto situácii vám odporúčame čo najskôr kontaktovať poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože, ak vaše bábätko nepriberá, je potrebné čo najskôr zistiť, čo sa deje. Najčastejšou príčinou nepriberania pri takomto bábätku je fakt, že bábätko nezískava pri dojčení dostatok mlieka. Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste sa pozreli na dojčenie a vyhodnotili, ako výdatne bábätko pije a aké kroky je možné urobiť pre zlepšenie dojčenia.

Tieto kroky budú pravdepodobne zahŕňať:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je pravdepodobné, že v tejto situácii bude dokrmovanie potrebné. Keďže vaše bábätko netoleruje umelé mlieko, máte nárok na získanie materského mlieka z banky ženského mlieka, prípadne sa pokúste získať darcovské materské mlieko.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne, časom nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

6) Netrápte sa grckaním bábätka. Pokiaľ lekár vylúčil možné medicínske príčiny neprospievania bábätka, tak samotné grckanie predstavuje najmä problém špinavej bielizne a neporiadku, ale pre zdravie bábätka takéto grckanie nepredstavuje žiadny problém. Pokiaľ bude inak zdravé bábätko získavať na prsníku dostatok mlieka, začne priberať aj napriek tomu, že grcká, aj ak sa zdá, že grcká veľa.

7) V tejto situácii vám môže výrazne pomôcť nosenie bábätka, ktoré vám poradkyňa pri dojčení tiež ukáže.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťa má reflux a nepriberá