Atb a kojenie

Eva Zemanova    15.11.2014, 15:24

Zistili mi v tele zlatého stafylokoka a dr. mi odporúča prestať kojiť a začať užívať silné atb. Dcérka má 13mesiac a kojím ju stále. Nechcem prestať kojiť, atb. sú na 5 dní. Ako počas týchto dní neprísť o mlieko? Ďakujem

Milá Eva,

nie je prekvapivé, že vám zistili zlatého stafylokoka, keďže tento mikroorganizmus je bežne súčasťou mikroflóry človeka. To, že máte stafylokoka, nie je dôvodom na to, aby ste nedojčili svoje bábätko. Pre mnohých ľudí je stafylokok súčasťou bežnej bakteriálnej flóry, bábätko sa s ním stretne bežne, nachádza sa na prsníku, v materskom mlieku ako súčasť množstva, približne 700 ďalších baktérií, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a je to tak správne. Zároveň dieťatko totiž dostáva v materskom mlieko protilátky a toto je najbezpečnejší spôsob, ako môže mať bežnú bakteriálnu flóru, budovať si imunitu a podobne.

Ak nemáte klinické príznaky akútneho ochorenia, nemá zmysel, aby ste chodili na výtery, prípadne, aby ste užívali antibiotiká len na základe pozitívneho výteru bez ďalších klinických príznakov.

Pokiaľ ste chorá a potrebujete sa liečiť, užívajte potrebné antibiotiká (bez ohľadu na to, či sú "silné" alebo nie) a pokračujte v dojčení. Nie je horší čas, keď prestať s dojčením, ako keď je matka chorá, pretože v tom čase už bolo vystavené ochoreniu aj jej dieťa a ak bude matka pokračovať v dojčení, dieťa má šancu získať prostredníctvom materského mlieka množstvo imunitných faktorov a látok, ktoré mu pomôžu bojovať proti matkinmu ochoreniu v čase, kedy ono samo ešte nemá ani žiadne príznaky a tak mnohé deti ani nie sú viditeľne choré, nehovoriac o tom, že dojčenie ako také prináša bábätku reguláciu telesných funkcií a upokojenie, ktoré prispieva k jeho zdraviu a obranyschopnosti.

Užívanie antibiotík nie je dôvodom na to, aby ste prestali dojčiť. Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Atb a kojenie