Ztráta mléka ze stresu

Zuzana Č.    16.11.2014, 20:21

Mám 2.mes dceru. Bezproblemu plné kojena. Poslední týden jsem si prošla velkým stresem. Včera ráno jsem naposledy nakojila, a prsa už se mi zpět nenalila. Kojim co tři hodiny pak ještě odsavam. Odsaji velmi málo, ještě včera jsem vytáhla z jedno prsa cca 100 ml a dnes s námahou 20.ml.Snažím se být psychycky v pohodě ale je to náročné. Nechci se vzdát kojení za žádnou cenu. Velice děkuji za odpověď

Milá Zuzano,

z vašej otázky nie je zrejmé, čo presne sa vlastne stalo – či sa bábätko prestalo prisávať a naposledy ste dojčili včera ráno alebo je to tak, ako píšte v prvej vete, že bábätko je výlučne dojčené a ešte stále sa je ochotné prisávať, ale pociťujete, že prsníky sa už nenalievajú. Od tohto sa bude odvíjať ďalší postup spoločne s poradkyňou pri dojčení, s ktorou vám odporúčame sa čo najskôr skontaktovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

V prípade, že sa bábätko úplne odmieta dojčiť, budete spoločne s poradkyňou postupovať podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

A v prípade, že bábätko sa ďalej dojčí, ale obávate sa o to, že sa niečo stalo s tvorbou mlieka, je pre vás dobré vedieť po prvé to, že náhla strata mlieka je niečo o čom sa síce veľmi často hovorí, ale môže to byť raritné, je preto mimoriadne nepravdepodobné, aby stres, ktorý ste prežili, ovplyvnil negatívne tvorbu mlieka. A po druhé - odpoveď na to, či sa skutočne niečo stalo s tvorbou mlieka by vám v takom prípade malo dať pozorovanie dojčenia spoločne s poradkyňou, s ktorou vyhodnotíte, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia a naučíte sa posúdiť, či pitia bolo dostatok. Pomôcť naučiť sa toto rozlíšiť, vám môžu pomôcť aj tieto videoukážky dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pre tvorbu mlieka je rozhodujúce, či bábätko z prsníka odoberá mlieko. Odsávanie nemá výpovednú hodnotu o tom, čo bábätko reálne vypije z prsníka, bábätká môžu piť z prsníka lepšie ako dokážete odsávačkou odsať. Mnohé matky nedokážu z prsníka odsať žiadne alebo takmer žiadne mlieko, toto nedáva obraz o tom, ako vyzerá tvorba mlieka. Rovnako je bežné, že po pár týždňoch po pôrode matky prestanú pociťovať nalievanie prsníkov medzi dojčeniami.

Je preto možné, že s dojčením je všetko úplne v poriadku a nie je potrebné nič riešiť ani zmeniť. Rovnako dobre je však možné, že spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, že je potrebné, aby bábätko začalo pri dojčení získavať viac mlieka. V takom prípade je dôležité spoločne s poradkyňou prejsť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať znižovanie tvorby mlieka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by ste spoločne s poradkyňou vyhodnotili, že by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ztráta mléka ze stresu