Takmer nepretržité kojenie

Eva    19.11.2014, 13:22

Dobrý deň, naša 3-týždňová dcérka je výlučne kojená, no vyžaduje si byť na prsníku takmer nepretržite. Zo začiatku kŕmenia papká, no neskôr si len cucká a driemka. Na prsníku vydrží aj hodinu. Po kŕmení nezaspinká, ale začne plakať a znova sa dožaduje prsníka. Opakuje sa to takto celý deň, čo začína byť únavné, nakoľko mám problém sa aj najesť, nie to venovať sa iným činnostiam v domácnosti. Podobná otázka tu už bola, no u spomínanej maminky dieťatko po kŕmení spinkalo aspoň hodinu. Otázka sa volala - Dlhé kojenie. Ďakujem

Milá Eva,

veľmi sa tešíme, že ste si pred tým, než ste poslali túto otázku pozreli naše odpovede na podobnú tému z poradne. Odpoveď na vašu otázku by sa mala odvíjať od toho, čo robí vaše bábätko na prsníku, keď sa dojčí. "Takmer nepretržité dojčenie" je možné zlepšiť, ak bábätko bude lepšie piť na prsníku. S týmto by vám dokázala poradkyňa zásadne pomôcť.

Ak sa bábätko potrebuje dojčiť často, ale pritom sa pri dojčení dostatočne výdatne napije, môže byť potreba častého dojčenia a kontaktu s matkou úplne normálnym dojčiacim správaním tohto bábätka a to, čo vám môže pomôcť, je nájsť spôsoby, ako skĺbiť túto potrebu bábätka s vašimi potrebami tak, aby ste mohli pri dojčení robiť iné potrebné práce, pretože toto je možné.

To, či je bábätko napapané, zistíte podľa našich videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

pozrite si ich spolu s prečítaním nášho popisu. Tieto videá porovnajte s pitím svojho bábätka, ale omnoho lepšie by bolo, keby vás pitie naučila vyhodnotiť poradkyňa pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prezrite si aj túto elektronickú fotoknižku, ktorá ukazuje život mamičky s dvomi maličkými deťmi, ktoré sú obe dojčené a nosené:
http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

V knihe si môžete pozrieť, ako môže vyzerať dojčenie v šatke počas jedenia, domácich prác, pobytu vonku a ako tak nosenie spoločne s dojčením dokáže v skutočnosti matku oslobodiť a dať jej možnosť s bábätko stráviť čas tak, ako má chuť.

Okrem toho vám môže pomôcť návšteva podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete potrebnú podporu a povzbudenie a nájdete tam mnohé mamičky, ktoré prežili niečo podobné, môžete získať veľa tipov, ako túto situáciu zvládnuť tak, aby ste nemuseli zanedbávať seba a svoje povinnosti a potreby. Vaše bábätko bude maličké len veľmi krátko a toto správanie sa už o pár dní – týždňov môže výrazne líšiť od situácie, akú zažívate teraz.

Prostredníctvom internetu však nie je možné vyhodnotiť, ako vyzerá pitie vášho bábätka a jeho správanie pri dojčení. Niekedy totiž časté dojčenie a potreba bábätka byť často a dlho na prsníku môžu byť jedným z prejavov toho, že bábätko nezískava pri dojčení dostatok mlieka. Ak by to tak bolo, spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali zistiť, čo sa dá urobiť pre to, aby bábätko pri dojčení pilo viac mlieka a podnikli by ste pravdepodobne tieto kroky:

1) Naučili by ste sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy bábätko nezískava dostatok mlieka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Takmer nepretržité kojenie