Rozlisit ci dieta pije

monika    19.11.2014, 12:50

Dobry den, zaujimalo by ma ako sa da s istotou rozlisit, ci dietatko saje a pije, alebo len saje a nepije. Kazdy den riesim dilemu, ci dieta prehlta alebo saje naprazdno. vopred vdaka za odpoved

Milá Monika,

keď dieťa dostáva mlieko, má: doširoka otvorené ústa, urobí pauzu v brade a potom zatvorí ústa. To, že má prsník v ústach a robí sacie pohyby neznamená, že naozaj dostáva mlieko. Keď dieťa saje, ale nedostáva mlieko, jeho brada sa hýbe rýchlo, pričom nerobí pauzu v rytme – to znamená: snažím sa dostať mlieko von, ale nejde to. Ak by ste si to radi sami vyskúšali, sledujte, ako vám pri plnení úst tekutinou brada klesne a zostane poklesnutá. Keď prehltnete, brada sa akoby na chvíľu zastaví a potom sa vráti naspäť hore. Táto pauza, viditeľná aj na brade dieťaťa pri dojčení, znamená, že má ústa plné mlieka. Čím dlhšia je pauza, tým viac sa dieťa napilo, takže je zjavné, že hovoriť matkám, aby kŕmili dieťa 10 alebo 15 alebo 20 minút na každej strane, nemá zmysel. Dieťa, ktoré veľmi dobre pije (nielen saje) povedzme 20 minút neprerušovane, možno už druhú stranu ani nebude chcieť. Dieťa, ktoré dudluje na prsníku (nepije), môže byť hladné aj po 20 hodinách na prsníku. Spomínanú „pauzu“ je možné vidieť na týchto videách.

Ak by ste s tým mali problém, rozlíšiť kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia, vás dokáže poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte pri pozorovaní dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho vás poradkyňa môže:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať problémy s dojčením.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Z vašej otázky nie je zjavné, či chcete túto informáciu vedieť len pre to, aby ste vedeli rozlíšiť, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia a inak neriešite žiadny problém s dojčením alebo by ste potrebovali pomoc s dojčením. V prípade, že potrebujete pomoc, odporúčame vám spolupracovať na riešení situácie s poradkyňou pri dojčení a okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Okrem toho je dobré vedieť o ďalších možných príčinách zníženia tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Je tiež dobré vedieť, že ak je potrebné, aby bábätko získavalo viac mlieka aj napriek tomu, že sa zlepší poloha a prisatie bábätka a matka mu pomáha získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže jej v takej situácii, ak sa bylinkami a inými prostriedkami zvýši tvorba mlieka tak, aby bábätko postupne nemuselo byť dokrmované:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Jedna z dôležitých vecí, ktorá je dôležitá pre to, aby bábätko získavalo dostatok mlieka, je intenzívny fyzický kontakt s matkou. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozlisit ci dieta pije