Príprava na ďalšie tehotenstvo

Eva    25.11.2014, 10:08

Dobry den. Prekonala som tri potraty. Štvrté tehotenstvo bolo úspešné. Syn má 20 mesiacov. Ako prípravu na tehotenstvo som pol roka vopred uzivala femibion 800, vitamín E, alchemilku a 6 týždňov vopred Prednison a Fraxiparin, tieto lieky aj počas tehotenstva. Plánujeme ďalšie tehotenstvo, ale syna ešte dojcim, uz nie veľa, len po popoludnajsom spánku a pred spaním a v noci. Môžem v rámci prípravy na tehotenstvo opäť užívať všetky tieto prípravky, alebo je niečo čo nemôžem? Napríklad Prednison.. .. . Ďakujem.

Milá Eva,

z hľadiska dojčenia nie je problém, aby ste pred nasledujúcim plánovaným tehotenstvom používali prípravky, ktoré spomínate.

Kortikosteroidy sa v materskom mlieku nachádzajú aj prirodzene a užívanie prednisonu ich množstvo v materskom mlieko zásadne nezvyšuje. A navyše sama uvádzate, že prednison budete užívať aj v tehotenstve, keď je vyvíjajúce sa bábätko omnoho zraniteľnejšie.

Fraxiparín nie je pri dojčení žiaden problém, vôbec sa nedostáva do mlieka. Je to príliš veľká molekula na to, aby sa dostala do materského mlieka. Takže jeho užívanie počas dojčenia je úplne bezpečné. Navyše dôvod, pre ktorý sa fraxiparín pichá injekčne, je ten, že žalúdočné šťavy by ho zničili, takže, aj keby nejaký v materskom mlieko bol, tak bude zničený v žalúdku bábätka bez toho, aby to bolo nejaký problém. Pokračujte teda v dojčení aj popri pichaní fraxiparínu.

Všetky ostatné vymenované prípravky nepredstavujú žiaden problém pre dojčenie.

Držíme palce!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Príprava na ďalšie tehotenstvo