Prematurne 2tyzdn.dieta uprednostnuje flasku

eva volekova    25.11.2014, 09:51

Dobry den.syn sa narodil 35+5 a bol v inkubatore s podporou dychania.ked zacal dychat sam aj sa prisal ale vypil malo tak som ho dokrmovala flaskou.teraz prsnik odmieta hoci mlieka mam dost. Vazi 2610g takze sinemozem dovolit aby scbudol a vytrapit ho plakanim pri prisavani.viete mi prosim poradit ako ho stimulovat m prisatiu? Dakujem. Eva

Milá Eva,

odporúčame vám spojiť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby vám pomohla, pretože potrebujete praktickú pomoc. Pomôcť prisať bábätko sa dá len v priamom kontakte s vami. Určite nemá zmysel trápiť bábätkom plačom pri každom prisatí, bábätko nie je možné donútiť sa dojčiť, dá sa ho len prilákať. A medzičasom je potrebné bábätko kŕmiť, nie je potrebné bábätko nechať hladovať a chudnúť.

Okrem toho spoločne s poradkyňou je potrebné urobiť veľa postupných krokov:

a) skontrolovať jazýček a uzdičku pod jazykom. Tuhá a krátka uzdička pod jazykom môže spôsobovať problémy s prisávaním a ak to tak bolo, dá sa tomu pomôcť a môže to znamenať zlepšenie.

b) Je tiež dobré vedieť, že v tejto situácii nie sú riešením klobúčiky, aj keby vám ich niekto odporúčal. Klobúčiky vám z dlhodobého hľadiska nepomôžu, je to bezcenná pomôcka, pretože bábätko na klobúčiku v skutočnosti nie je na prsník prisaté, a tak spôsobujú, že sa znižuje tvorba mlieka, čo následne môže spôsobiť ďalšie problémy s dojčením. Bábätku je možné pomôcť prisávať sa k prsníku aj inak.

Prvú pomoc v tejto situácii predstavuje kontakt koža na koža, ktorý spôsobí, že sa bábätko skutočne dobre vyspí a potom sa zobudí, keď bude na to vhodný čas. Vďaka tomu ho netreba budiť. Nájdite si preto čas, aby ste bábätko vyzliekli do plienky a položili si ho na svoju vyzlečenú hruď. Môžete takto spolu spať alebo ležať. Niekedy bábätko takto po dobrom spánku v kontakte koža na kožu aj samo nájdete prsník a prisaje sa.

Potrebujete urobiť tieto tri dôležité kroky:
a) Zvýšiť tvorbu mlieka.
b) Prestať používať fľašku. Začnite svoje bábätko kŕmiť iným spôsobom ako fľaškou.
c) Naučiť sa, ako je možné bábätko znovu prisať na prsník.

Ďalší postup nájdete v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Hoci väčšinu vecí - to znamená, ako bábätko medzičasom kŕmiť, ako ho učiť sa prisávať, akú polohu zvoliť, atď., je skutočne možné reálne ukázať jedine v kontakte s vami, a to aj vzhľadom na to, že momentálne pravdepodobne nemáte čas čítať a študovať jednotlivé postupy.

Ďalšie užitočné informácie nájdete v týchto našich materiálov:

Videá, na ktorých je ukázané, ako bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Návod na prisávanie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Návod na to, ako bábätko nakŕmiť, kým sa začne prisávať, aby ste ho nemuseli trápiť hladom a aby neschudlo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prematurne 2tyzdn.dieta uprednostnuje flasku