Chrasta na bradavke a zapal prsnika

Jana    25.11.2014, 19:02

Dobry den, mam dvojtyzdnovu dcerku, ktoru dojcim prakticky nonstop. Uz v porodnici sa mi vytvorili na oboch bradavkach ranky a trhliny. Kontaktovala som preto vasu poradkynu,ktora mi este v porodnici skontrolovala prisatie. aj ked mi nebol umozneny bonding,malu som prakticky od porodu nepustila z ruky. Spavame spolu v jednej posteli a dojcime sa koza na kozu. Na bradavky som si davala iba MM a vetrala ich. jedna sa mi krasne zahojila, ale na druhej sa mi spravila velka chrasta.Cim viac sa mi chrasta zvacsovala,tym viac bolelo kazde prisatie.Uz nezaberal ani ibalgin. Pred dvoma dnami som dostala 40 teploty, prsnik sa mi nalial a na niektorych miestach scervenal. Dala som z neho malej 2 krat vydatne pit + v noci a teplota presla. Vcera sa mi vsak mala zacala od neho odtahovat a hnevat sa az plakat. Z prsnika mi islo uz len par kvapiek.Zacala som ho teda odsavat.Dnes v noci sa mi opat nalial ale uz z neho neviem dostat ani kvapku. Skusam infra lampu pred odsatim,kapustove listy na opuch. Ta chrasta je fakt velka a brani mliecku v ceste. Davam si na nu 2 dni gencianovu violet a lanolinovu mast.Preventivne beriem aj citrovital 2 x 15 kvapiek denne. Bojim sa ze pridem v tomto prsniku o mliecko alebo ze to bude mat este horsie nasledky.prosim poradte mi.Vasu stranku mam prestudovanu celu, mam vas navod na dojcenie a v tehotenstve som absolvovala aj kurz dojcenia a nakoniec sa to vsetko takto skomplikovalo. Malinka teraz papa iba z jedneho prsa a to druhe mam zapalene.

Milá Jana,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí, hoci je skvelé, že ste venovali veľa času príprave na dojčenie. Spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Ak potrebujete, napíšte nám a my vám odporučíme konkrétnu poradkyňu. Je zrejmé, že je potrebné pre zahojenie rany urobiť oveľa viac než to, čo ste doposiaľ robili.

V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka.

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dcérku prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

Pred dojčením môžete bradavku jemne premastiť troškou olivového oleja, tak, aby sa prsník bábätku nešmýkal, ale aby chrasta na bradavke zmäkla a nenatrhla sa pri dojčení.

A potrebujete cielenú liečbu, pre ktorú je dôležité, aby ste začali používať postupy, ktoré vám pomôžu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Túto liečbu by ste mali používať v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám pomôže ju zefektívniť.

Je výborné, že ste so svojou dcérkou v častom fyzickom kontakte a že ste v kontakte koža na kožu, tiež že spoločne spíte. Pokračujte v tom, toto je v riešení celej situácie tiež mimoriadne dôležité.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chrasta na bradavke a zapal prsnika