Odmitani prikrmu

Kateřina Paráková    26.11.2014, 17:00

Dobry den, dcerka ma 10m je plne kojena na pozdadani do 6teho mesice, spi se mnou. Prikrmy jsem zacala zavadet pozvolna, jelikoz dcera mela uz v pul roce 9,5kg. Nejprve jsem zacala jen zeleninu a ovoce. Rikala jsem si, kdyz tak dobre pribira z mleka neni nutne davat kase. V te dobe vse papala docela hezky. Na kontrole v 8mem mesici mi doktorka rekla, ze je na case zacit s masem, obilovinami, jogurtem... atd. Pomalu jsem tedy zacala zkouset i tyto potraviny, ale ty dcerka odmita. Vzdy kdyz na lzicce dostala maso nebo zeleninu smichanou s obilovinou (jahly, ryze, kukurice..), tak ji odmitla. Ted mi prijde ze jen kdyz vidi lzicku, tak nechce jist at je na ni cokolv. A ji cim dal mene. Vsechno co ji dam na lzicce (krome ovoce) plive. Porad hodne kojim pres den i v noci, mam strach, zda ji par lzicek jidla denne staci. Je pravda, ze za pul roku uz pribrala jen 1kg. Strachuji se zbytecne nebo mam delat neco jinak? Dekuji za odpoved.

Milá Kateřino,

vyzerá, že to, čo robíte, je správne a normálne.

mnohé mamičky majú v otázke zavádzania príkrmov „chaos“. Odporúčania sú skutočne nesmierne rozmanité. Je pravda, že harmonogramy a presné rozpisy sú populárne, podobne, ako sú ešte stále populárne (a neraz aj dodržiavané) odporúčania o tom, že bábätko sa má dojčiť v trojhodinových intervaloch (príp. odporúčanie, že sa nemá kŕmiť skôr ako o hodinu, napríklad). 

Nielenže sú tieto opatrenia príliš zväzujúce pre takú potešujúcu udalosť, akou jedlo môže byť, ale mnohé vychádzajú z nesprávnych predpokladov.
• Jedným z nesprávnych predpokladov je, že účelom príkrmov je odstrániť dojčenie, pretože existuje nesprávna predstava, že príkrmy dojčenie nahrádzajú; že príkrmy sú začiatkom odstavovania. Naopak, príkrmy sa k dojčeniu, ktoré zostáva zachované v rovnakom rozsahu, pridávajú. S tým súvisí predstava, že ročné dieťa už prakticky nie je dojčené a je potrebné mu vymyslieť pestrý a bohatý jedálniček zahŕňajúci 5 jedál denne, s mäsom, zeleninou, ovocím a kašou. Neberie sa do úvahy, že zdravé a dobre priberajúce dieťa má byť roku ešte stále dojčené a že materské mlieko ešte stále má tvoriť jednu z hlavných súčastí stravy a že v takom prípade nie je vôbec potrebné sústrediť sa na konkrétne potraviny, ani na množstvo, ktoré bábätko zje.
• Ďalším nesprávnym predpokladom je, že dojčenie neprebieha na požiadanie, ale že má trojhodinový režim, v rámci ktorého o 7:00 nadojčíte, a preto o 10:00 zavediete ovocnú desiatu, čím nahradíte dojčenie o 10:00. Časový harmonogram príkrmov sa odvíja od predstavy, že deti sa dojčia v konkrétnych časových intervaloch. Matky, ktoré dojčia na požiadanie, často hovoria, že nevedia predpokladať, kedy sa bábätko bude dojčiť a podľa toho časovať príkrmy. Preto ich tiež často mätie to, že dieťatko nakŕmia a ono potom chce ešte dojčenie. Alebo naopak, ak je dieťa už príliš hladné, nie je ochotné zjesť príkrm a vytrvalo sa dožaduje dojčenia. V rámci myšlienky dojčenia na požiadanie je oboje normálne, dieťa sa naďalej dojčí na požiadanie, či už pred príkrmom alebo po príkrme. V skutočnosti na desiatej, ktorej súčasťou je ovocie, nie je nič magické. Rovnako, ako nie je nič magické na tom, že dieťaťu dáte večer práve kašu. Mimochodom, kaše (obzvlášť tie drahé instantné, kupované), nie sú pre dieťa žiadnou nevyhnutnosťou - a navyše často obsahujú umelé mlieko, ktoré dojčené dieťa určite nepotrebuje. Kaša sa dá uvariť doma z rôznych obilnín (ryža, kukurica, ovsené vločky, pohánka, proso atď.), prípadne môžete na večeru dať bábätku čokoľvek iné, čo by ste bežne na večeru jedli.

Je pochopiteľné, že mamičky sa snažia nájsť ten najlepší návod na to, ako kŕmiť svoje bábätko, a preto sa často do písmena pridržiavajú nejakých návodov, namiesto toho, aby sledovali svoje bábätko a jeho reakcie - podobne ako pri dojčení.

Matky často jedia inokedy ako zvyšok rodiny (napríklad čakajú, kým dieťatko konečne zaspí, aby sa mohli v pokoji najesť). Usporiadajte si časy jedla tak, aby vám vyhovovali. Ale ak napríklad je vaše bábätko hore v čase, keď idete jesť, zoberte ho so sebou k stolu a keď má chuť na chlebík, ktorý vy jete, využite túto príležitosť a ponúknite mu ho. Alebo ak bude chcieť mrkvu z vašej polievky, pokojne mu ju dajte. Dodržiavajte takú pravidelnosť v jedle, ktorá vyhovuje vašim zvykom a rodine.

Podobne ako pri dojčení na požiadanie urobte nasledujúce:
• sledujte svoje bábätko, jeho reakcie, záujem, schopnosti, nie hodiny, kalendáre a zoznamy prikázaných a zakázaných jedál
• umožnite bábätku dojčiť sa kedy chce, prípadne mu dojčenie aj ponúkajte
• dávajte bábätku jedlo, o ktoré javí záujem
• režim stravovania prispôsobte chodu svojej rodiny tak, aby bol praktický a vyhovoval vám a bábätku
• prestaňte mať z jedla strach
• dodržiavajte základné pravidlá bezpečnosti pri maličkých bábätkách, nedávajte im šmykľavé guľaté jedlo (celé guľôčky hrozna, arašidové oriešky) prv, ako máte istotu, že ich dokážu bezpečne jesť
• konzistenciu, typ jedla, jeho množstvo prispôsobte záujmu dieťatka a jeho chuti jesť
• dieťa sa jesť ešte len učí, dajte mu čas a využite jeho nadšenie pre objavovanie nových vecí a chutí v čase, keď má o to záujem

Mnohé ostatné záležitosti týkajúce sa príkrmov sú skôr otázkou zdravého stravovania a treba si ich preštudovať osobitne.

Obdobie, keď sa deti začínajú zaujímať o jedlo, je obdobie experimentovania, skúšania chutí, a keď sa tento záujem objaví, je dobré ho podporiť. Obdobie prikrmovania má byť v prvom rade o tomto skúšaní a experimentovaní a je dobré vedieť, že obdobie prikrmovania Svetová zdravotnícka organizácia definuje od približne 6. mesiaca do približne 2. rokov života dieťaťa. Počas tohto obdobia nie je úlohou rodiča dieťa reálne nakŕmiť, ale ho zoznámiť s jedlom, s rôznymi chuťami, vôňami, dať mu možnosť sa s jedlom hrať a nechať na ňom, koľko z neho zje. Popri tom je dôležité sa sústrediť na to, aby dieťa naďalej bolo výdatne dojčené, čím sa zabezpečí, že bábätko bude naďalej dostatočne priberať a prospievať. Prečítajte si tento návod ako pokračovať s dojčením po 6. mesiaci:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Dávajte bábätku možnosť skúšať jedlo kedykoľvek, keď má najväčší záujem a keď je na to najlepšia pohoda. Pri príkrmoch nie je podstatné presné časovanie, neexistuje najlepší čas. Najlepší čas je ten, keď je dieťatko spokojné a keď má chuť papať. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. V tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mu viac. Dávajte mu toľko jedla, koľko chce. Podmienky okolo jedenia si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Je pravda, že mnohé bábätká jedia viac a lepšie, keď sú niečím zaujaté. Je tiež dobré, ak dieťatko často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahlo za tým jedlom, o ktoré má záujem a jedlo ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Papať sa bude učiť postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nie je sa kam ponáhľať ani sa netreba znepokojovať množstvami či časovaním jedla. Dávajte bábätku jedlo, o ktoré prejaví záujem, keď vás vidí jesť. Poradie zavádzania jedál nie je dôležité (ak na to nemáte nejaký špeciálny dôvod), materské mlieko je sladké, a preto pokojne môžete medzi prvými príkrmami dávať ovocie. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmitani prikrmu