Mám málo mlieka

Blanka    13.06.2011, 16:19

Dcérka má 1mesiac a na dva týždne som ju musela odstaviť kvôli liekom, mlieko som si odsávala ale teraz ho mám málo a musím ju dokrmiť z fľaše lebo veľmi plače a už sa nechce viac prisať.Keď si chcem mlieko odstriekať z odsávačkou je ho naozaj málo. Od odstavenia ju kojím už dva týždne a už som mala 3x upchaté mliekovody s vysokými teplotami.

Milá Blanka,

odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pri drvivej väčšine liekov netreba bábätká odstaviť. Dvojtýždňové "prerušenie" dojčenia aj napriek odsávaniu väčšinou vedie k zníženiu tvorby mlieka.

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:

1) Môže vám pomôcť, ak s pomocou poradkyne pri dojčení zlepšíte polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Aby vaše bábätko vypilo viac mlieka, vyskúšajte stláčanie prsníka, ktoré vám poradkyňa ukáže:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

3) Potom je potrebné bylinkami a inými prostriedkami zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Ak je dokrmovanie potrebné, treba sa vyhnúť fľaši a dokrmovať bábätko cievkou na prsníku, čo vám tiež ukáže poradkyňa:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

5) Ďalej vám poradkyňa pomôže s upchatými mliekovodmi, pri ktorých je dobré začať ako prevenciu užívať lecitín, zistiť, akú majú upchaté mliekovody príčinu a tú riešiť.

Prečítajte si časť o zablokovaných mliekovodoch tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mám málo mlieka