Časté zvracanie

majka    06.12.2014, 13:45

Dobrý deň, rada by som počula Váš názor na moj problém s papaním mojho 6-týždňového synčeka, resp. poradili mi ako sa vymotať z tohto kolotoča. Je výlučne kojený, ak občas dáme čajík ( na odporúčanie pediatričky), tak len po lyžičkách, cumlík síce začíname používať, ale prisáva sa pri kojení pekne (podľa videa viem že aj pije), čomu nasvedčuje aj fakt, že pekne priberá (pribral skoro 1,5kg) a nebolia ma bradavky. Problém však je, že keď kojím, ako odporúčate, na požiadanie, veľa sa napapá a potom zvracká a asi je prejedený (podľa pediatričky ho prekrmujem) a zasa je len nespokojný a utíši sa jedine na prsníku, ibaže zasa len ťahá a papá a znova grcká...taký kolotoč. A keď kojím na požiadanie, papá a cucká aj každú hodinku, a to sa mi ani nestihne vytvoriť dosť mliečka a je nespokojný na prsníku. To sa však nestáva vždy, niekedy vydrži aj 3-4 hodinky spinkať a potom sa pekne napapá a zasa spinká a vtedy mám mliečka dosť. Ako riešiť takúto situáciu, hlavne to zvrackanie? Pediatrička radí spraviť mu režim papania na každé 2-3 hodiny a nedávať na požiadanie. Čo vy na to? Treba mi zvýšiť tvorbu mlieka, ak pri menej častom dojčení postačuje, ale nepostačuje stále a ak áno ako? Ďakujem

Milá Majka,

nedojčené deti sa správajú inak ako dojčené. Tento fakt v kombinácii s tým, že žijeme v spoločnosti, ktorá sa od dojčenia ako normy spoločnosti výrazne odklonila, spôsobuje, že sme normálne správanie sa dojčených detí začali považovať za niečo, čo treba riešiť. Dojčenie na požiadanie je jednou z dôležitých podmienok úspešného dojčenia. To čo považujeme za časté dojčenie, je v skutočnosti súčasťou normálneho dojčiaceho správania mnohých dojčených detí.

Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne a rovnako je správne, že bábätko sa utíši na prsníku. Toto nie je potrebné nijako riešiť.

Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“, hoci je táto nesprávna myšlienka často prezentovaná dojčiacim mamičkám a niekedy je dokonca dovedená až do škodlivých záverov, v dôsledku ktorých sa dojčiacim matkám nesprávne odporúča dojčiť v určitých časových intervaloch a keďže bábätko potrebuje dojčenie aj medzi týmito intervalmi, nesprávne sa mu odporúča ponúkať medzičasom cumlík alebo čaj. Obe tieto opatrenia sú pre dojčenie, zdravie bábätka a aj matky škodlivé, prečítajte si napr. tento príbeh o používaní cumlíku, ktorého začiatkom bola podobná situácia, ako opisujete vy:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/pribeh-o-cumliku-a-dojceni/

Cumlík z dlhodobého hľadiska postupne znižuje tvorbu mlieka a znižuje čas, ktorý bábätko strávi na prsníku, čoho dôsledkom môže byť, že aj keď zo začiatku sa zdá, že dojčenie a používanie cumlíka bez problémov funguje spoločne, časom sa môže stať a často sa aj skutočne stáva, že bábätko začne byť nespokojné, prípadne začne až odmietať dojčenie tak, ako to popisujú mamičky v úvode tohto článku: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/. Prečítajte si viac o cumlíkoch a dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody alebo čaju výlučne dojčeným deťom. Nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu alebo čaj.  Kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka (napr. podanie vody či čaju vo fľaši, ale aj lyžičkou) prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také. Pre výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy existujú vedecky podložené dôvody a výlučné dojčenie odporúčajú do približne 6. mesiacov všetky organizácie venujúce sa podpore zdravia a dojčenia, napr. Svetová zdravotnícka organizácia, alebo Európska spoločnosť  pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN). Čaj obsahuje cudzorodé látky, pre ktoré tráviaca sústava bábätka v tomto veku nie je pripravená a prináša pre neho zdravotné riziká. Nie je vhodné predlžovať intervaly medzi dojčeniami čajom a to ani v prípade, ak by bábätko priberalo veľa – priberanie zdravého dojčeného bábätka je vždy v poriadku, aj keby priberalo „veľa“. Prečítajte si o tejto téme viac tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/pribera-malo-vela/

To, že bábätko grcká, nie je prejavom „prekrmovania“. Bábätká sa pri dojčení nemôžu prejesť. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré. Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Vytvoriť umelo intervaly medzi dojčeniami nepomôže tomu, aby sa matke stihlo vytvoriť viac mlieka. Materské mlieko sa tvorí priamo počas dojčenia, nie je potrebné dodržiavať nejaké intervaly medzi dojčeniami, aby sa dokázalo v prsníku vytvoriť dostatočné množstvo mlieka. Bábätká, ktoré sa výdatne dojčia, priberajú a prospievajú, sú na prsníku a pri dojčení spokojné, aj ak sa dojčia veľmi často. Ak máte pocit, že bábätko je spokojné po dojčení z preplneného prsníka po dlhšej pauze medzi dojčeniami, ale je nespokojné, ak sa dojčí často, pomôcť pochopiť túto situáciu vám môže osobné stretnutie s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a správanie bábätka pri dojčení, poradkyňa vás tiež naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Spoločne s poradkyňou vyhodnotíte dojčenie v kontexte celkovej situácie, ktorú s bábätkom zažívate a v prípade, že by to bolo potrebné, urobíte konkrétne kroky, ktoré pomôžu zlepšiť dojčenie. Poradkyňa vám tiež pomôže pochopiť rôzne správanie bábätka a to vám môže pomôcť zjednodušiť starostlivosť o bábätko a odbúrať časť z nespokojnosti alebo nervozity bábätka. Prečítajte si viac v článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté zvracanie