Virus nohy ruky usta a dojcenie

lenka    07.12.2014, 09:33

starsia dcerka asi doniesla zo skolky tento virus. ja mladsiu dcerku 3 mesacnu dojcim. a zacali sa u mna prejavy tohto ochorenia. najskor zimnica a horucka a priseena bolest hrdla. na druhy den sa mi vyhodili drobne bolestive vyrazky na dlaniach a zopar aj na chodidlach. chcem sa opytat, ci mozem aj nadalej dojcit bez obmedzeni alebo co by som mala robit. u lekara som nebola. dakujem.

Milá Lenka,

dojčite ďalej bez obmedzení.

ak sa u vás začínajú prejavovať príznaky ochorenia, znamená to, že ste dojčili už počas inkubačnej doby - teda v čase, keď už vaše mladšie dieťatko bolo vystavené tejto chorobe, ale ešte ste o tom nevedeli. Ide o vírusové ochorenie a vírusové ochorenia sú najinfekčnejšie práve v čase, keď ešte netušíte, že bude človek chorý. Takže v tomto bode by vám nijako nepomohlo to, že by ste dieťatko prestali dojčiť. Naopak, bolo by to nevhodné.

Materské mlieko poskytuje dojčenému bábätku mnohé imunitné látky a faktory, ktoré ho pred ochorením chránia, a aj keď náhodou ochorie, tak mu materské mlieko pomôže, aby ochorenie malo miernejší priebeh. Vďaka dojčeniu zvládnu bábätká i staršie deti ochorenie lepšie, väčšinou ochorenia trvajú kratšie a majú ľahší priebeh. Vo všeobecnosti - najhorší čas pre ukončenie či prerušenie dojčenia je čas, keď sú matka či dieťa choré. V takom prípade to totiž znamená odobrať dieťaťu protilátky, imunitné faktory a iné látky, ktorými mu dojčenie pomáha zostať zdravým alebo urýchľuje uzdravenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Virus nohy ruky usta a dojcenie