Ukončenie kojenia v dôsledku rizikového tehotenstva

Mária    09.12.2014, 14:35

Dobrý deň, som v 12. t. tehotenstva a začala som silno krvácať. Musim ukončiť kojenie svojho 8 m. syna. Lenže neviem ako, a navyše malý si v noci pýta papať.Ako mám odrazu "seknúť" kojením. Nevie dokonca ani piť z flaše. Ďakujem

Milá Mária,

odpoveď na vašu otázku nie je jednoduchá a v konečnom dôsledku sa budete musieť rozhodnúť vy sama.

Prečítajte si tento detailný článok na túto tému:

Dojčenie počas tehotenstva

Ten vám poskytne základné informácie. Je nepravdepodobné, že by ktokoľvek dokázal odpovedať na otázku, čo presne sa počas vášho tehotenstva v čase krvácania stalo a či to akokoľvek súvisí s dojčením, pretože hormóny počas dojčenia neovplyvňujú vaše súčasné tehotenstvo, hladina prolaktínu je prirodzene vysoká počas tehotenstva (bez ohľadu na dojčenie), stimulácia bradaviek počas dojčenia nie je nič, na čo by vaše telo nebolo zvyknuté a nemalo by to "podráždiť" maternicu. Je rovnako ťažké predvídať, čo bude ďalej.

Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Ak sa rozhodnete pre odstavenie, budete to robiť z presvedčenia, že to môže pomôcť vášmu druhému bábätku a určite nájdete spôsob, ako to urobiť šetrne.

Vy svoje dieťa poznáte najlepšie, pokúste sa poprosiť o pomoc manžela alebo niekoho iného, komu dôverujete. Dôvod, pre ktorý sa doteraz váš synček v noci dojčil, nebol ten, že by bol hladný a potreboval by papať, materské mlieko je len časťou dojčenia, to, čo dieťa získava dojčením v noci, je celá škála prostriedkov, ako jednoducho naspäť zaspať. Pokúste sa túto vedomosť využiť na to, aby ste našli iný spôsob, ako synčekovi pomôcť prekonať prechod z jednej spánkovej fázy do druhej. Okrem toho je pre vás dobré vedieť, že dieťa v tomto veku nepotrebuje fľašu a umelé mlieko, ani ak nie je dojčené. Podávanie umelého mlieka dieťaťu, ktoré v tomto veku môže konzumovať pestrú a rozmanitú stravu, je zbytočné a škodlivé, prečítajte si viac vo vyjadrení Svetovej zdravotníckej organizácie:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Ak by ste teraz ukončili dojčenie, tak stačí, aby váš synček dostával normálnu zdravú stravu - bez umelého mlieka a bez použitia fľašky.

Okrem toho je dôležité vedieť, že ak by ste synčeka odstavili, nie je potrebné a vhodné robiť akékoľvek opatrenia pre zastavenie tvorby mlieka - lieky, obmedzovanie pitia tekutín, zväzovanie prsníkov - nič z toho nie je dobré a potrebné robiť. Navyše je tento postup v tehotenstve nielen rizikový, ale aj nepotrebný vzhľadom na to, že v tehotenstve je tvorba mlieka aj tak značne znížená.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončenie kojenia v dôsledku rizikového tehotenstva