Odstavovanie od dojcenia

Martina    14.12.2014, 19:22

Dobry den,prosím o radu ohladne dojcenia,spolocneho spania a postupneho odstavovania sa nasho syna.Syncek bude mat v januari 3roky a je dojceny na poziadanie od narodenia,praktizujeme kontaktne rodicovstvo,takze spi s nami.V poslednom case prestal prejavovat záujem o dojcenie,co suvisi asi s tym,ze som vo vysokom stadiu tehotenstva a prsnik,resp. bradavka mu teraz viac menej sluzi na upokojenie pred spankom.Neviem či robim spravne,ale kedze je mi to teraz velmi neprijemne,kvoli brusku a velmi citlivym bradavkam,tak mu nie vzdy dovolím zaspat na prsniku...su dni a noci ked si vobec prsko nepyta,ale su aj take ze bez toho nevie zaspat....nie sme pripraveni na radikalne odstavenie,to nechcem,len neviem či to robim dobre,ak ho nenechám na prsniku tak dlho ako chce on,dojci sa uz iba pred spankom. Prosím aj o radu,ak sa mu narodi surodenec a chceme spat spolu všetci v posteli,ako mam riesit jeho osamostatnovanie ? Mam na mysli,ze kým sa dojci,tak ho nemam lakat na spanie v samostatnej posteli v jeho izbicke? Ako to vyzerá so samostatným spaním u dlhodobo dojcenych deti ? Pride to samo ako aj odstavenie sa od mliecka ? Dakujem za odpoved.

Milá Martina,

zdá sa, že to, čo robíte, robíte správne. Kombinujete svoje potreby s potrebami svojho synčeka - je úplne v poriadku, ak synčeka nedojčíte na zaspatie, ak si to nevyžaduje, a že ho dojčíte, ak to potrebuje. 

Je možné, že zníženie tvorby mlieka počas tehotenstva napomohlo tomu, aby sa synček začal odstavovať, je rovnako dobre možné, že by sa začal odstavovať aj bez ohľadu na vaše tehotenstvo. Pokračujte v dojčení tak, ako je to pre vás prijateľné a znesiteľné. Sama viete najlepšie nájsť rovnováhu medzi potrebou vášho synčeka dojčiť sa a vašimi potrebami, ktoré ovplyvňuje tehotenstvo. Intenzívne naviazanie s vašim synčekom bude najlepším návodom na to, ako postupovať ďalej.

Vás pri dojčení tiež ovplyvňuje fakt, že ste tehotná, a mnohé mamičky pociťujú dojčenie v tehotenstve ako nepríjemné a snažia sa skrátiť čas, ktorý staršie dieťa strávi na prsníku kvôli bolestivým bradavkám. Z vašej strany sa môžete pokúsiť urobiť niektoré kroky, ktoré môžu byť pomocou pri zmiernení bolestivosti dojčenia, hoci pôvod tejto bolesti nie je možné odstrániť – pomôcť vám môže:
1. To, že sa bude snažiť, aby vaše dieťatko bolo počas dojčenia pritiahnuté čo najviac k vášmu telu tak, aby bolo čo najlepšie prisaté - toto nepomôže úplne, ale má to tendenciu trošku bolesť zmierniť. Už aj pre to, že v tomto veku sa deti dojčia skutočne všelijako (a za normálnych okolností to nevadí), ale pri takejto bolesti môže aj malá snaha o zlepšenie toho, čo pri dojčení robia, o niečo zlepšiť vaše pocity.
2. Dobrá správa je, že bolesť pri dojčení v tehotenstve má neskôr v tehotenstve tendenciu sa zlepšovať. Tvorba mlieka sa postupne v tehotenstve zvýši.
3. Bolo by dobré vypozorovať, či bolesť prsníkov nie je spojená so syndrómom bielej bradavky. Pozrite sa, ako vyzerá bradavka bezprostredne po nadojčení. Ak je tá bolesť spôsobená týmto syndrómom, tak potom treba urobiť opatrenia smerujúce k jeho zlepšeniu.
4. Môže pomôcť užívať B-komplex plus vitamín B6.
5. Ak je bolesť spojená so začiatkom dojčenia - ak to teda bolí bezprostredne vtedy, keď sa bábätko prisaje, tak môže pred dojčením pomôcť vmasírovať do bradavky maličké množstvo olivového oleja.
6. Mimoriadne si dávať pozor na to, ako je dieťatko prisaté počas nočného spánku - vtedy často väčšie deti bývajú prisaté veľmi rozlične a väčšinou málokedy správne.
7. Ak bradavky bolia mimo dojčenia, taktiež môže pomôcť vitamín B6, plus udržiavanie prsníkov teple.

Rovnako otázku osamostatňovania synčeka po pôrode vášho druhého bábätka, môžete zodpovedať len vy na základe dokonalého poznania vášho synčeka a situácie, ktorá nastane po pôrode. Všeobecne býva typické, že staršie dieťa po narodení nového bábätka potrebuje viac uistenia, že je naďalej milované a má svoje miesto v rodine a toto obdobie nebýva najlepším obdobím pre osamostatňovanie synčeka. Mnohé staršie deti navyše inšpirované dojčiacim sa bábätkom a faktom, že tvorba mlieka je znova vysoká, sa začnú dojčiť omnoho intenzívnejšie, ako počas tehotenstva. Avšak poznáme aj mamičky, ktorých staršie deti po pôrode práve naopak ostali viac samostatné a napr. sa samé presťahovali do vlastnej izby. A áno, mnohé deti až po tom, čo sa odstavia, nepotrebujú starostlivosť v noci. Odporúčame vám nechať si otvorené všetky možnosti a potom sa rozhodovať podľa aktuálnej situácie. 

Je úplne prirodzené, že sa snažíte otázku toho, ako to bude s dvoma deťmi po pôrode riešiť už teraz, ale na toto je lepšie reagovať, keď táto situácia nastane. Uvidíte reakcie synčeka, uvidíte, ako sa budete cítiť vy a uvidíte, aké bude bábätko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavovanie od dojcenia