Dlhé prisatie a čkanie?

Tinka    06.03.2012, 20:32

Dobrý deň, mám 7 dňového synčeka. Po pôrode bol zahustený, tak ho mám prikladať každé 3 hodiny denne a v noci každé 4 hodiny. On ale na prsníku zaspí a ja neviem, od kedy mám potom tie tri hodiny rátať, keďže je prisatý aj hodinu niekedy viac. Potom si negrgne lebo už spí. Ešte sa chcem spýtať, či je normálne, že dieťa kaká cez dojčenie, ale má takú stolicu, ako keď dospelý má hnačku. Keď kaká je to ako voda. Farbu má žltú. Je to normálne? Malý často čká. Potom ho zvyknem priložiť, ale on sa už nechce odsať a potom začne plakať. Ako mám zistiť, či je dieťa najedené? A koľko by malo také týždňové dieťatko vypiť mliečka za jedno dojčenie? Ďakujem za odpoveď.

Milá Tinka,

vaše otázky sú presne otázky, ktoré sa pýtajú všetky mamičky bábätiek vo veku vášho synčeka. A najlepšie sa dajú zodpovedať v priamom kontakte s poradkyňou, ktorá by vám počas dojčenia ukázala, ako poznáte, že synček pije mlieko a že ho vypije dosť a zodpovedala by vám na všetky vaše otázky. Odporúčame vám, aby ste si z nášho zoznamu vybrali poradkyňu, s ktorou by ste sa stretli.

Čo sa týka dojčenia: Pre dojčenie nie sú dobré pravidlá o tom, ako často bábätko dojčiť. Pravidlo dojčiť každé 3 či 4 hodiny dojčeniu neprospieva. Všetky bábätká potrebujú byť dojčené vtedy, keď o dojčenie prejavia záujem, niektoré sa chcú dojčiť veľmi často, niektoré menej často, a pretože dojčenie spĺňa okrem príjmu materského mlieka aj mnohé ďalšie funkcie (upokojovanie, zaspávanie, zohrievanie, odstraňovanie bolesti, sprostredkúva veľmi potrebný telesný kontakt a pod.), tak sa bábätká často dojčia aj bez ohľadu na to, či pre chvíľkou pili, a ak sa dobre napijú, môžu chcieť byť na prsníku aj dlho. Toto všetko je normálne. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. Dojčenie tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin.

Niektoré bábätká si neogrgnú po dojčení a na prsníku zaspia - toto je tiež normálne a v poriadku. Bábätká nemá zmysel budiť a nútiť do toho, aby si odgrgli - ak zaspia na prsníku a sú spokojné, tak najlepšie, čo môžete urobiť, je nechať ich spať.

Áno, je normálne, že bábätká kakajú počas dojčenia, a áno, stolica môže byť vodovitá, žltá ako aj môže mať rozličný iný vzhľad a konzistenciu. 3 - 4 (príp. viac) stolíc za deň vo veku vášho synčeka poukazujú pravdepodobne na to, že prijíma dostatok mlieka, ak je tento údaj spojený s dostatočným pitím mlieka na prsníku a dostatočným cikaním.

Mnohým bábätkám sa čká, priloženie na prsník pomáha.

To, či je bábätko napapané, zistíte podľa našich videí - pozrite si ich spolu s prečítaním nášho popisu. Tieto videá porovnajte s pitím svojho synčeka, ale omnoho lepšie by bolo, keby vám pitie naučila vyhodnotiť poradkyňa pri dojčení.

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Nie je možné uviesť paušálne číslo ohľadne toho, koľko mliečka by bábätko v akomkoľvek veku malo vypiť na jedno dojčenie. A takýto údaj ani nie je podstatný, dôležitejšie je naučiť sa poznať, či pri dojčení bábätko dostatočne pije na základe pozorovania dojčenia a podľa toho posúdiť, či to pre bábätko postačuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhé prisatie a čkanie?