Dojčenie

Renáta Klúčiková    16.12.2014, 22:31

Dobrý deň, synček má 12 dní, bol hospitalizovaný po pôrode na JISke desať dní pre infekt, bol dokrmovaný umelým mliekom každé tri hodiny. Mne sa mliečko sputilo na 7-8 deň, takže som si ho prikladala, ale vždy ho museli dokŕmiť fľaškou. Už som z toho bola zúfalá, z toho váženia v nemocnici :( Domov som si tiež kúpila váhu, aby som mala prehľad koľko môj synček spapá. Sme už druhý deň doma a je výlučne len dojčený. Moja otázka smeruje koľko má naozaj vypiť za deň mliečka a v akých intervaloch, keďže v noci spí aj tri-štyri hodinky, niekedy spapá 55 ml a niekedy aj 90ml. Je potrebné ho neustále vážiť pred a po dojčení? Ako zistím, že bábätko je dostatočne nakr´mené? Moja druhá otázka znie prsníky sa mi nenalievajú ako po prvých dvoch pôrodoch (dojčené obe deti 14-17 mesiacov), kúpila som si aj senovku aj benedikt. Ako zvýšim tvorbu mlieka?iProsím o radu. Ďakujem

Milá Renáta,

nie, nie je potrebné a ani oddôvodnené vážiť bábätko pred dojčení a po dojčení. Toto je stresujúce, ale hlavne to nie je smerodajné. Žiadne bábätko, ani predčasne narodené, ani choré, ani žiadne iné, nie je vhodné vážiť pred dojčením a po dojčení.

To, že bábätko vypije rozličné množstvá mlieka, je úplne normálne. Okrem toho, rozdiel v množstve vypitého mlieka môže byť spôsobovaný aj nepresnosťami vo vážení. 

Ak sa vám prsníky nenalievajú, to samo o sebe ešte nič neznamená. Rozhodujúce je to, ako bábätko pije z prsníka.

Odporúčame kontaktovať poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Čo môžete zatiaľ urobiť?
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Pýtali ste sa na zvýšenie tvorby mlieka, tu nájdete návod:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

S odporučením konkrétnych prostriedkov, s konkrétnym dávkovaním a dĺžkou užívania vám pomôže poradkyňa osobne.

3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby získalo pri dojčení čo najviac mlieka z prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

4) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Z vašej otázky nevyplýva, že dokrmujete fľašou, každopádne, ak by ste to robili, je dôležité vedieť, že pre dokŕmenie bábätka nie je nutné používať fľašu, dokrmovať je možné priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

5) Jedna z kľúčových vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Takto napomôžete tomu, aby sa zregulovali spánkové cykly bábätka a následne bábätko lepšie pilo z prsníka, keď sa dobre vyspinká. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a ak dokrmujete, potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok