Tandemové kojení

Helena    18.12.2014, 15:02

Dobrý den, mám 2 leté dítě a měsíční. Kojím obě, ale najednou to nezvládám, jsem po císařském řezu a nemůžu zatím najít tu správnou polohu. Snažím se kojit mladší a pak starší, ale jsou s tím hrozné scény - starší syn se hodně vzteká a rozčiluje, ale snad to časem zvládneme. V souvislosti s tím mám několik dotazů: 1. Nevadí, když tedy kojím jedno a pak druhé - má to vliv na kvalitu a množství mléka pro druhé dítě. Snažím se kojit mladší dřív než starší, ale někdy to dopadne tak, že starší se nedá přesvědčit a pokud mladší vyloženě nepláče, tak nakojím první starší. Miminko zatím docela dobře prospívá, ale přece jenom mám pocit, že starší to mladšímu "vypije", prso je pak "prázdné" 2. Starší dítě přestalo úplně jíst a pít, sní tak dvě lžičky oběda, pár lžic večeře a vůbec nepije. Kojila jsem i během těhotenství, ale dítě docela dobře jedlo. Může to že nyní nejí ani nepije být způsobeno tím, že je najednou mlíčka hodně? 3. Starší chce pít i každou hodinu, dost mě to vyčerpává, mladší každé tři hodiny, připadá mi, že jenom pořád kojím. Mám to staršímu omezovat - jsou z toho hrozné scény a taky potřebuju dělat i něco jiného. 4. Když mladší začne plakat a starší je kojeno, snažím se mu vysvětlit, aby se "pustil", ale nejde, tak mu stisknu čelist a on se pustí - mám z toho špatný pocit (nebolí ho to samozřejmě), ale připadám si "násilná". Je nějaký jiný šetrnější způsob, jak ho "odpojit". Strčit malíček do úst nefunguje, má zoubky a nedaří se mi ho takto odpojit. Je to náročné :( Chci kojit oba, resp. nechci staršího odstavit, ale připadám si jako pojízdná mlékarna pro toho staršího. Pořád chce kojit, pořád. Je nějaká šance, že se to časem zlepší a nebude chtít kojit tak často? Máte zkušenost? Prsa už dost bolí, někdy se mi podaří ho přesvědčit, že tak často ne, ale na drué straně ho chápu, byl zvyklý dostat tak často, jak chtěl dokud se nenarodilo miminko. Děkuji za zodpovězední dotazu a prosím zašlete mi odpověď i na email. Moc děkuji

Milá Heleno,

prvé týždne po pôrode ďalšieho dieťatka väčšina mamičiek, či už dojčia alebo nedojčia, pociťujú novú dynamiku v rodine ako náročnú. Mnohým mamičkám v tomto období dobre padne pomoc rodiny alebo známych, ktorí by matke pomohli napr. s poriadkom v domácnosti, navarili by, prípadne zabávali nejakú časť dňa staršie dieťa. Vaša nová situácia sa utrasie a všetko bude čoskoro jednoduchšie. Možno vás zaujme aj tento článok popisujúci rôzne skúsenosti tandemovo dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

K vašim otázkam:

1. Neprekáža, ak dojčíte jedno dieťa a potom druhé, je možné, aby sa matke tvoril dostatok mlieka pre dve deti, aj pre viac detí. Je správne, to čo robíte – že sa snažíte, aby mladšie bábätko malo k dispozícii dostatok mlieka. Odporúčame vám naučiť sa podľa týchto videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

rozlíšiť, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia, a naučiť sa rozlíšiť, či je pitie mladšieho bábätka dostatočne výdatne. Takto budete mať istotu, že získava dostatok mlieka priamo pri pozorovaní dojčenia a ďalšie nepriame ukazovatele dostatočného príjmu mlieka (pocikané plienky, vylučovanie stolice a priberanie) budú už len potvrdzovať to, čo vidíte pri dojčení, že bábätko pije dostatočne.

Pokiaľ by sa stalo, že by ste mladšie dieťatko prikladali k prsníku, z ktorého nedávno pilo staršie dieťa, môžete sa mu pokúsiť pomôcť získať väčší tok mlieka stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pokiaľ by ste chceli, s týmito krokmi by vám mohla pomôcť aj poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Jej kontaktovanie by mohlo byť užitočné aj preto, aby ste sa spoločne pozreli na to, čo je príčinou bolesti prsníkov, o ktorej hovoríte. Pretože dojčenie nemá bolieť a to ani vtedy, ak matka dojčí často, prípadne dve deti. Bolo by dobré vylúčiť možné príčiny bolesti pri dojčení, napr. podjazykovú uzdičku bábätka, infekciu, či iné možné príčiny a najmä, okrem postupov, ako liečiť bolestivé bradavky:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

je kľúčovým krokom, ako bolesti pri dojčení riešiť, zlepšenie polohy pri dojčení, vďaka čomu sa bude bábätko správne asymetricky prisávať a tak nebude poškodzovať bradavku.

Pozrite si tiež tento návod, ako zlepšiť prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže bolestivosť pri dojčení len zhoršovať a potenciálne vytvárať ďalšie problémy s dojčením do budúcnosti.

2. Áno, to, čo popisujete so starším dieťatkom bežne popisujú mnohé tandemovo dojčiace matky. V tehotenstve je tvorba mlieka znížená vplyvom tehotenských hormónov, teraz je tvorba mlieka vynikajúca a mnohé staršie deti v prvých týždňoch tandemového dojčenia začnú omnoho menej jesť a piť, napriek tomu môžu začať viac priberať a nemusíte sa obávať – toto je prechodné obdobie, ktoré nepotrvá viac ako pár týždňov a vášmu staršiemu dieťaťu za ten čas nebude nič chýbať. Ponúkajte mu naďalej tuhú stravu a vodu, ale nenúťte ho jesť a piť. Prečítajte si tiež tento príbeh tandemového dojčenia mladšieho synčeka a staršej dcérky tejto mamičky, kde mamička popisuje podobnú skúsenosť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/tandemove-dojcenie2/

Dnes sa už staršia dcérka nedojčí, konzumuje všetku stravu, mladší synček sa práve odstavuje (bude mať 4 roky).

3. a 4. sú body, ktoré súvisia s celkovou situáciou, ktorú zažívate. Správanie synčeka, ktorý sa chce dojčiť často, je pre neho ťažké pochopiť, že teraz nesmie a inokedy môže, popisujú mnohé mamičky. Váš synček je stále ešte veľmi malé dieťatko a je pre neho náročné toto všetko pochopiť. Na druhej strane vy máte aj svoje potreby a potrebujete nájsť systém, ako napĺňať potreby celej rodiny. Máte právo sa snažiť nájsť rovnováhu, v ktorej možno nikto nebude spokojný úplne, ale situácia bude únosná pre vás všetkých. Pokúste sa definovať situácie alebo body, ktoré potrebujete zmeniť a pokúste sa vzhľadom na to, ako poznáte svojho synčeka, nájsť riešenie, ktoré by vám vyhovovalo. Ak budete skutočne pevne rozhodnutá, že túto situáciu musíte zmeniť, nájdete riešenie, v ktorom bude aj synček prístupný zmene. Keďže podobnú situáciu riešilo mnoho mamičiek, ktoré sledujú náš Facebook, môže byť pre vás užitočné, keď požiadame mamičky na Facebooku, aby sa podelili so svojimi skúsenosťami a tipmi v týchto otázkach, odpovede by ste mali nájsť tu:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=810790292327135&id=123305271075644&ref=notif&notif_t=like



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové kojení