V noci sa budi kazdu hodinu

Simona    20.12.2014, 13:13

Dobry den, mam 3,5 mesacneho syna.Je plne kojeni,nedokrmujem.Do 3.mesiaca spaval pekne cez den aj v noci,budil sa iba 1x maximalne 2x za noc.Od 3.mesiaca prestal v noci spavat,vecer zaspi pekne o 20:30,no po 3 hodinach spanku sa to zacina,budi sa kazdu hodinu,prisaty je cca pol hodinu a menej,no niekedy sa ani este neprisaje a uz zasa spi a nie a nie ho zobudit.Dlhsi cas mam pocit menej naliatych prsnikov.Je hladny?Alebo mam slabe vodove mlieko ktore ho nezasyti dostatocne?Musim podotknut,ze cumlik a akukolvek flasu odmieta.Prosim poradte mi,nie len koli sebe,lebo uz naozaj fyzicky nevladzem,ale hlavne koli nemu.Dakujem,Simona

Milá Simona,

je vysoko pravdepodobné, že vaše bábätko je v poriadku. Časté budenie jemu samotnému nevadí, je to dokonca spôsob, akým si bábätko zabezpečí, že ho niekto veľmi často skontroluje. Samotný pocit toho, ako naliate sú prsia, nie je určujúci. Bábätko sa nemusí budiť na hlad, ale preto, že má v noci aj mnohé ďalšie potreby.

Pri posudzovaní dojčenia nie je možné vynechať samotné pozorovanie dojčenia. Na otázku, či máte dostatok mlieka, najspoľahlivejšie odpovedá pozorovanie dojčenia, sledovanie pitia bábätka. Pitie svojho bábätka môžete porovnať s týmito videami.

Vyhodnotiť to, či bábätko pije dostatok mlieka vám pomôže poradkyňa pri dojčení. Ak urobíme predpoklad, že bábätko dobre pije, prospieva a je spokojné, tak je pravdepodobne všetko v poriadku, a mäkké prsníky sú tým pádom tiež v poriadku - v takejto situácii dobrého pitia a prospievania sú totiž mäkké prsníky normálny a žiaduci jav. Preplnené prsia nie sú ideálom dobrého dojčenia, skôr naopak. Tvrdé prsia totiž znamenajú prílišné naliatie prsníkov, a to sa postupom času mení, takže matky, ktoré bez problémov dlhodobo dojčia, majú časom normálne mäkké prsníky. Rovnako pri posudzovaní dojčenia nemá žiadnu výpovednú hodnotu napr. váženie pred dojčením a po dojčení, skúsiť si odstriekať alebo odsať mlieko po dojčení, nalievanie prsníkov medzi dojčeniami – všetko toto nehovorí nič o tom, ako vyzerá tvorba mlieka matky, ani dojčenie ako také.

Ak sa bábätko častejšie v noci budí, často sa nesprávne hovorí o tom, že je to preto, že matka má „slabé mlieko“, ktoré ho nedokáže zasýtiť. To však nie je pravda, materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé. Ak ho bábätká prijímajú dostatok, tak je pre bábätká v plnej miere postačujúce. Je dôležité pochopiť rozdiel medzi spánkom bábätiek a dospelých ľudí. Všetci ľudia totiž spia v spánkových cykloch (nie neprerušovaným spánkom), jediný rozdiel medzi dospelými a bábätkami je, ako sú po ukončení jedného spánkového cyklu schopní upadnúť do ďalšieho. Dospelí ľudia sa často v tejto fáze cyklu otočia, zmenia polohu a podobne, niekedy sa prebudia viac, inokedy menej, niekedy si prebudenie dokonca pamätajú, inokedy nie. 

Pre dojčené deti je prechod medzi jedným spánkovým cyklom a druhým umožňovaný dojčením. Toto bola odvždy jedna z funkcií dojčenia - uľahčiť opätovné zaspatie dieťatka po ukončení spánkového cyklu. Dieťa navyše môže vypiť počas noci podstatnú časť svojho príjmu mlieka a to je dôležité pre jeho prospievanie. V noci sa tvorí matkám najviac prolaktínu a bábätká majú možnosť vypiť dostatočné množstvo mlieka. To, že bábätku dáte v noci prsník, je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako ho naspäť uspať. Je zbytočné snažiť sa mu ho nedať. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká neskôr budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), neskôr rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaše bábätko začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj dieťa vyspíte lepšie. Ak navyše máte dieťatko blízko seba alebo pri sebe v posteli, je aj pre vás takto jednoduchšie dojčiť dieťa v polospánku, pretože pri dojčení rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné, pretože si takto vytvoríte podmienky, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu. Vaše dieťa sa raz prestane budiť, aj bez toho, aby ste ho učili zaspať či prespať celú noc. Naučí sa to rovnako, ako sa samo naučí chodiť. Naozaj. Teraz je čas, aby ste mu poskytovali istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba nadobudnutia istoty naplní, sama od seba odznie. To bude dôvod, pre ktorý bude potom celú noc bez prebudenia s istotou spať. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti.

Pre mnoho mamičiek časť nočnej únavy a obáv z nočného dojčenia predstavuje aj snaha vynájsť nejaký spôsob, ako dosiahnuť to, aby sa dieťatko nebudilo. Niekedy tak konajú pod tlakom okolia, ktorý núti matky počítať, ako často sa dieťatko v noci zobudilo a „dobré“ rady o tom, že by bábätko už malo spať celú noc (nemalo sa v noci dojčiť, lebo už nemôže byť hladné; malo byť bez dojčenia vydržať celú noc a pod.). Okolie, ktoré vám hovorí, že nočné budenie nie je v tomto veku normálne, väčšinou je okolie, ktoré nemá skúsenosti s dojčenými deťmi alebo nie s deťmi, ktoré sú dojčené ešte v tomto veku. Nedajte sa okolím odradiť, takýto vzorec správania je úplne normálny, vaše dieťa sa v noci prestane budiť samo od seba, nemusíte pre to nič urobiť.

Nemusí to byť vždy jednoduché či príjemné, ale rodičmi sme aj v noci, a maličké deti si vyžadujú aj nočnú starostlivosť. Neexistuje univerzálne správna odpoveď na to, ako by ste spolu s bábätkom mali spať, ale mnohé mamičky zisťujú, že sú menej unavené, ak urobia niektoré z týchto zmien:

1) Zmeny, ktoré sa týkajú matky

• Časť nočnej únavy je naozaj možné eliminovať tým, že prijmeme, že dieťatko sa v noci budí, prestaneme prebudenia počítať a nadobudneme istotu, že každé dieťa raz samo od seba noc prespí. Mnohé mamičky vravia, že po tom, čo sa prestali snažiť v noci urobiť nejakú zmenu, tak sa vyspali oveľa lepšie. Nie že by sa ich deti nebudili, budili sa pravdepodobne rovnako, ale zobudenie zabralo len krátky okamih, a preto ráno ani nevedeli, koľkokrát boli hore. Keď sa ráno zobudíte s tým, že nebude vedieť, koľkokrát ste boli hore, budete sa cítiť lepšie. 
• Ak sa matka pokúsi nájsť v noci počas spania a dojčenia maximum pohodlia
• Spoločné spanie 
dieťaťa s matkou veľmi zjednodušuje nočné dojčenie. Vezmite si dieťa do postele, vytvorí sa medzi vami takzvaná nočná harmónia, v rámci ktorej sa síce dieťa bude rovnako budiť, ale nepreberie sa úplne, vy ho budete môcť začať dojčiť hneď a rýchlo spoločne zaspíte. Keď sa bábätko prebudí a bude sa dojčiť, najskôr myslite na svoj chrbát a uložte sa tak, aby to v prvom rade bolo pohodlné pre vás (niekedy je veľmi nepohodlné dojčiť tak, že bábätko je vedľa vašej postele v postieľke, a to aj ak je postieľka bez bočnice, pretože takto nie je jednoduché nájsť dobrú polohu pre váš chrbát - s bábätkom vo vašej posteli je to omnoho pohodlnejšie), ak to potrebujete, nájdite si nejakú podložku (vankúš, perinu), ktorú si dáte za chrbát.
• Ak sa matka snaží hľadať riešenia, ktoré by jej vyhovovali už cez deň, nie v noci, keď na to nemá energiu
• Zmeny v každodennej rutine, vďaka ktorým by si matka cez deň viac odpočinula, napr.:
o pôjdete si ľahnúť večer hneď s dieťaťom, aby ste sa mali možnosť vyspať čo najdlhšie, pretože niektoré mamičky využívajú čas po zaspatí dieťatka na domáce práce a potom spia skutočne málo
o niekedy mamičkám napríklad pomôže, keď si dieťatko skoro ráno po nadojčení zoberie otecko, než odíde do práce a umožní mamičke, aby sa ešte nejakú chvíľu vyspala, 
o mnohým mamičkám pomôže, ak začnú dieťa počas denných spánkov uspávať inde ako v kočíku, s ktorým následne celé hodiny počas spánku dieťaťa často v zime a nepríjemnom počasí kráčajú po vonku. Mnohé mamičky po zmene tejto rutiny, keď dieťa napr. začali uspávať pri domácich prácach v detskom nosiči alebo doma pri dojčení, prestali byť vyčerpané z častých a dlhých prechádzok s kočíkom a zvládali jednoduchšie nočnú starostlivosť o dieťatko. 
• Ak je to nevyhnutne potrebné, urobte potrebné zmeny v nočnom dojčení
Nič nebráni tomu, aby ste na základe dokonalého poznania svojho dieťaťa, poznania, ktoré ako jeho mamička máte, urobili potrebné kroky na zmenu danej situácie, ak to považujete za potrebné. Ak sa vám niečo nepáči, tak to zmeňte.

2) Zmena, ktorá sa týka dieťaťa

Niektoré deti niekedy akceptujú nočné zmeny, ak sú urobené v súlade s ich povahou. Niekedy súhlasia s držaním za ručičku, hladkaním a spievaním či masážou, a to bez toho, aby plakali. A niektoré deti potrebujú ešte čas na to, aby v noci zaspali po precitnutí bez pomoci alebo aby akceptovali iné spôsoby uspatia bez plaču. V takom prípade ešte počkajte a pokúste sa o zmenu neskôr. Čo nie je možné dnes, môže byť možné o pár týždňov. Navyše pre mnohé mamičky je vlastne dojčenie jednoduchší spôsob, ako dieťa naspäť v noci uspať, pretože na rozdiel od hladkania, spievania, či nosenia sa pri dojčení dá spať. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > V noci sa budi kazdu hodinu