Bodavá, pichľavá bolesť v prsiach

Dana    20.12.2014, 12:54

Dobrý deň! Mám takmer 2-mesačnú dcérku, ktorá je plne dojčená. Posledné tri dni mám taký problém, že po dojčení začnem pociťovať pichanie na rôznych miestach v pravom prsníku, aj v bradavke. Počas dojčenia je všetko ok, vždy to začne až po dojčení a trvá to aj hodinu, niekedy aj dlhšie a potom to akoby ustúpi. Tá bolesť je neznesiteľná a naozaj neviem, čo by to mohlo byť a hlavne ako zmierniť tú bolesť!? Vedeli by ste mi odporučiť nejaký prípravok?! Ďakujem!

Milá Dana,

cez internet bez toho, aby bolo možné vidieť prsník a pozorovať dojčenie, je veľmi ťažké hádať, čo je príčinou bolesti, ktorú popisujete. V každom prípade, do času, kým spoločne s poradkyňou začnete riešiť príčinu bolesti a možnosti jej odstránenia, by ste mali ďalej dojčiť, dojčenie je obzvlášť dôležité pre boľavý prsník - je dôležité, aby mlieko z neho odchádzalo a aby ho bábätko pilo. Na zmiernenie bolesti si môžete dať paralen alebo ibuprofen v štandardnom dávkovaní pre dospelého človeka.

Odporúčame vám čo najskôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a osobne sa pozrieť na to, čo je príčinou tejto bolesti.

Jednou z možných príčin tejto bolesti je to, že ide o bolesť, ktorá sa prenáša z bradavky, prípadne je možné, že ide o tzv. syndróm bielej bradavky, pri ktorej po dojčení bradavka zbelie a potom znova zružovie a toto sa strieda, pričom žena pociťuje pulzujúcu bolesť, prípadne môže byť táto bolesť prejavom infekcie prsníka/bradavky. V takomto prípade môže ako prvý krok pomôcť užívanie vysokých dávok B6 v dávke 150 mg v kombinácii s B-komplexom.

Základom riešenia týchto situácií je zlepšenie prisatia bábätka, s čím by vám mala pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne.

Postup, ktorý by ste mali spoločne s poradkyňou v takom prípade nasledovať, by mal zahŕňať tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Začať liečiť bradavky, ak je to potrebné:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bodavá, pichľavá bolesť v prsiach