prečo mám menej mlieka v pravom prsníku?

Dana    11.03.2012, 15:04

Malý má mesiac, je len kojený a priberá 300 gramov týždenne. V posledných dňoch mám málo mlieka v pravom prsníku. Doteraz som kojila vždy len z jedného prsníka, ale posledné dni v pravom prsníku je mlieka málo a musím mu dať papať aj z ľavého. Čo robiť aby bolo mlieka dosť v oboch prsiach?

Milá Dana,

je možné, že sa tvorba mlieka napriek doteraz dostatočnému priberaniu znížila. Mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. A vo vašom prípade sa to pravdepodobne prejavili zreteľnejšie pri znížení tvorby mlieka.

Dôvodov, pre ktoré sa tvorba mlieka mohla znížiť, je niekoľko:

- niekedy na to stačí dodržiavanie pravidla, že pri jednom dojčení sa má bábätko dojčiť len z jedného prsníka - toto môže viesť k tomu, že pôvodne vynikajúca tvorba mlieka sa zníži. Dojčenie a pravidlá nejdú dosť dobre dohromady. Keď bábätko už na jednom prsníku nepije ani so stláčaním prsníka a má o pitie záujem, preložte ho na druhý prsník. Prípadne mu ponúknite aj prvý prsník opätovne. Rozhodujúcim faktorom pre striedanie prsníkov je to, či bábätko ešte pije a či má záujem ďalej piť, nie dĺžka času stráveného na prsníku alebo to, koľkokrát sa na ktorej strane dojčilo.

- druhý častý dôvod, pre ktorý sa tvorba mlieka mohla znížiť, je spôsob, akým je bábätko prisaté - ak prisatie nie je dobré, zníženie tvorby mlieka je často postupné a nebadané.

V každom prípade, ak máte menej mlieka v pravom prsníku, pravdepodobne by vám pomohla návšteva poradkyne pri dojčení. Urobte medzitým tieto kroky:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Podniknite kroky na zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
Na druhý prsník prekladajte bábätko vtedy, keď už ani so stláčaním nepije.

Prečítajte si aj tieto naše predchádzajúce odpovede, ktoré sa čiastočne dotýkajú niektorých aspektov vašej otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=295

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=294



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > prečo mám menej mlieka v pravom prsníku?