Liečba hypertenzie a dojčenie

Renáta Štefeková    15.01.2015, 23:23

Dobry den. Tri tyzdne pred porodom som mala zvyseny tlak (140/95), ktory pretrval aj po porode Gynekologicka mi na kontrole po mesiaci namerala 159/110, vtedy som nebrala ziadne lieky. Teraz mam 2mesacne dieta, dojcim a beriem lieky na znizenie tlaku. Ziaden lekar, s ktorym som doteraz konzultovala mi nevedel bezpecne povedat, ktory liek je vhodne brat aby som pri tom mohla dojcit. V porodnici mi dali Dopegyt, brala som ho cca tyzden po porode. No obv.lekarka mi predpisala Amlodipin. Interny lekar si nebol isty, ci to bola spravna volba, ale nenasiel iny bezpecny liek. Zatial som bola u neho len raz. Doporucil mi dietu, ale dietovala som aj v porodnici aj doma a tlak sa neznizil. Mam obavu, ze mi nasadia lieky, pre ktore nebudem moct dojcit, alebo sa mi zhorsi stav a neviem ake to bude mat pre mna nasledky. Zatial mi kazdy hovori, ze je dolezite aby som ja bola zdrava aj keby to znemoznilo dojcenie. No ja by som velmi chcela dojcit aj nadalej. Citala som si aj na nete info o liecbe a viem, ze su tam uvedene lieky, s kt.sa da bezpecne dojcit. Budem velmi vdacna za vasu pomoc a radu, nie ste prvi, s kym tento problem riesim, ale skutocne ziaden lekar zatial nevedel s istotou ako postupovat. Dakujem!! Stefekova

Milá Renáta,

pri liečbe vysokého tlaku platí rovnaká zásada, ako pri väčšine iných liekov, to znamená, že do materského mlieka sa dostávajú len veľmi malé množstvá. Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Lieky na vysoký tlak môžu pochádzať z rôznych skupín liekov a vďaka tomu je vždy možné nájsť tie lieky, ktoré sú pre dojčiacu matku najlepšie z hľadiska dojčenia tak, aby dojčenie bolo pre bábätko bezpečné. Medzi ne patrí napríklad propranolol, labetalol, metoprolol, nifedipín, verapamil, benazepril, príp. captopril, hydralazín či metyldopa (Dopegyt).

Môžete sa liečiť (liečba dojčiacich matiek na vysoký krvný tlak je relatívne bežná záležitosť) a zároveň dojčiť. Nemusíte teda obetovať svoje zdravie alebo dojčenie, nemusíte si medzi tými možnosťami vyberať. Môžete dojčiť a robiť kroky potrebné pre vaše zdravie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Liečba hypertenzie a dojčenie