Ragada na bradavke a kandidoza

Jana    14.03.2012, 22:30

Dobry den, mam 2 a pol mesacneho syna. Od troch tyzdnov sa trapime s kojenim. Mala som zapal prsnika a potom asi 4 krat upchaty mliekovod. Na bradavke sa mi vytvorila velka ryha. A velmi ma ta bradvka boli, aj na jemny dotyk a pri prisani ani nehovorim. Kontaktovala som jednu vasu poradkynu, natieram si obidva prsniky univerzalnou mastickou, kvapkam si citrovital, davam si kapsule a nic nezabera. Ryha mi nemizne...trosku sa to zlepsilo, ale potom dostal maly sopliky a stale sa odsaval a prisaval a zas sa mi to zhorsilo. Poprosim vas o radu ako zbavit tej ryhy, lebo pravdepodobne sa mi tam vracia stale ta kandidoza a potom sa mi to prenasa aj na druhy prsnik. Mam prestat kojit z toho jedneho prsnika kym sa mi to nezahoji? A zatial si odstriekavat? Zvladne to ten jeden prsnik? Dakujem za radu.

Milá Jana,

každá takáto dlhotrvajúca "ryha" a nehojaca sa rana by si zaslúžila zhodnotenie niekým, kto má v tejto oblasti skúsenosti. V skutočnosti sa ďalší postup dá navrhnúť jedine v priamom kontakte s vami. Navrhovať ďalšiu liečbu cez internet by nebolo rozumné.

Je totiž možné, že zhoršenie naozaj súviselo s ochorením synčeka a jeho prisávaním. Obzvlášť vtedy, ak sa to pred chorobou zlepšilo. Ak sa to pri používaní prostriedkov, ktoré ste uviedli, zlepšovalo, malo by zmysel dať týmto prostriedkom ešte šancu zabrať - hojenie takejto ryhy môže totiž trvať pomerne dlho. Veľká časť úspechu je skrytá v mimoriadne starostlivom prisávaním bábätko a v bezchybnom asymetrickom prisatí, ktoré vám poradkyňa istotne ukázala. Okrem toho, čo už robíte, sú aj viaceré ďalšie prostriedky. Okrem iného môžete vyskúšať používať genciánovú violeť, ktorej popis nájdete v tomto našom dokumente. Ak chcete, môžete pridať aj užívanie probiotík, ktoré by mohli liečbu podporiť.

Tejto ryhy ako aj bolesti sa dá zbaviť. Existujú aj ďalšie spôsoby, ako sa v tejto situácii dá pomôcť, hoci ich použitie je možné odporučiť až po osobnej konzultácii. Ak by ste chceli, môžete nám na dojcenie@mamila.sk napísať, odkiaľ ste a my vám môžeme doporučiť, na koho sa máte obrátiť.

Neprestávajte kojiť z jedného prsníka, a to z viacerých dôvodov:

- medzitým by ste si museli prsník odstriekavať, čo je časovo i fyzicky náročné, a ak by to trvalo dlhšiu dobu, mohla by sa v tomto prsníku znížiť tvorba mlieka, čo by mohlo viesť k ďalším problémom

- vznikol by problém, ako odstriekané mlieko bábätku podávať, lebo akékoľvek kŕmenie mimo prsník, ak to nie je naozaj nevyhnutné, nesie so sebou potenciálne riziká pre ďalšie úspešné prisávanie bábätka

- bábätko sa po vyliečení prsníka nemusí chcieť na prsník prisať alebo sa to možno bude musieť (niekedy nie ľahko) znovu učiť a jeho nesprávne pokusy môžu spôsobiť, že vám znovu prsník začne bolieť rovnako a budete opäť tam, kde ste teraz s tým rozdielom, že bábätko môže mať navyše ťažkosť s prisávaním

- áno, dá sa dojčiť aj s jedným prsníkom, ale dojčenie na dvoch prsníkoch má svoje výhody a ak je to možné, je to vhodné zachovať

Riešenie teda spočíva vo znovuvyhodnotení celej situácie a v stanovení toho, či pokračovať ďalej v súčasnom postupe, alebo či by bolo dobré navrhnúť iný postup.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ragada na bradavke a kandidoza