Hlienova stolica

zuzana    16.03.2012, 20:55

dobry den, mam 16 tyzdnovu dcerku, plne ju na požiadanie dojčím, nič okrem materskeho mlieka nedostáva ani nedostávala. v poslednych tyzdnoch sa jej v stolici objavili male zrniecka, akoby do plienky vysypaná detská krupica alebo hrubá múka, nielen vzhľadom ale aj konzistenciou, medzi prstami je to ako piesok, alebo spomínaná múka. dcérka niekedy kaká po každom kojení, niekedy aj deň, dva nekaká, a v posledných dňoch som objavila v stolici este aj hlieny, akoby soplíky. dcérka prvé mesiace trpela kolikou, casto plakávala. teraz uz po napapaní neplace, ale nie je úplne pokojná, hlavne vecer, a v noci, zaspí pri papaní, ked sa od nej vzdialim, za par minut sa zobudí, krčí nožičkami, zvýja sa, plače, proste mam pocit,že od malička jej moje mliečko nerobí dobre. pediater ma vždy ubezpečuje že všetko je v poriadku, malinká priberá, usmieva sa, psychomotoricky sa vyvíja v poriadku. vo mne však chrobák pochybnosti stále hlodá a teraz tá stolica a zrniecka i hlieny v nej. veľmi by som chcela dcérku dojčiť čo najdlhšie, aj staršiu som dojčila skoro do troch rokov. prosím poradte, co znamená tá stolica a prečo večer (cez den nie, vtedy spinka v babyvaku, v kočíku sa po polhodinke zobudí) po nakojení a zaspatí nespinká pokojne? dakujem

Milá Zuzana,

stolica vašej dcérky, ktorú popisujete, teda s bielymi zrnickami ako krupica ci s hlienmi, je normálna a nemusíte sa ňou nijako ďalej zaoberať. Takáto stolica je pri plne dojčenom dieťatku vo veku vašej dcérky normálna, stolica dojčených detí môže takto vyzerať.

K vašej druhej otázke o dcérkinom zobudení po tom, čo ju uložíte na noc spinkať. Tu môžeme cez internet len hádať, ale z toho, čo píšete môže byť odpoveď pomerne jednoduchá: cez deň dcérka spokojne spinká, pretože spinká pri vás v babyvaku. Navyše aj sama píšete, že v kočíku sa o pol hodinku zobudí. To isté sa deje pravdepodobne aj večer, dcérka by pravdepodobne potrebovala vašu prítomnosť na to, aby spinkala, a keď sa od nej snažíte odísť tak sa zobudí, a prejavy, ktoré popisujete súvisia s tým, ako veľmi je unavená a chce spinkať, ale zároveň nešťastná zo zobudenia. Tieto prejavy sú veľmi častno nesprávne interpretované ako "bolesti bruška", ale vyskúšajte, či dcérka bude takto reagovať, aj keď pri nej zostanete, prípadne jej pri prvých náznakoch prebúdzania ponúknete prsník. Navyše mnohým deťom v tomto veku trvá večer pomerne dlho než skutočne zaspia, a hoci sú také deti, ktoré potom nejakú dobu spinkajú, sú aj také, ktoré sa prebúdzajú veľmi často už aj v tejto prvej fáze spánku. Bábätká potrebujú kontakt s vami nielen cez deň, ale aj v noci - obvzvlášť preto, že niektorým z nich sa večer a v noci ťažšie zaspáva a bez vás sa ľahko prebudia a následne už len ťažko zaspávajú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hlienova stolica