Ako donútiť dieťatko sať

Tinka    21.03.2012, 22:37

Dobrý deň, mám jednu otázku. Malý má 3 týždne a trápime sa s mliečkom. Najskôr som si myslela, že mám málo mliečka a preto je malý nespokojný po kŕmení a kŕmi sa dlho. Začala som ho sledovať a zistila som, že keď mu mliečko samo z prsníka tečie, resp. prsník je veľmi naliaty tak pije, lebo mu to ide samo, ale akonáhle už mliečko treba ťahať, tak na prsníku zaspí. Potom ho dám opatrne preč, no on spustí plač, pretože je hladný. Znovu ho priložím, potiahne 2-3x a znova zatvorí očká a spinká. Neplatí na neho ani šteklenie, štipkanie ani nič podobné. Mne to proste pripadá tak, ako keby bol "lenivý" si to mliečko z prsníka vytiahnuť. V pomykove som ale z toho, že keď mám prsník tvrdší, resp. viac naliaty tak ho krásne vytiahne do mäkka. Je možné že len samospustením mi prsník zmäkkne? Už neviem ako na neho. Je z toho nespokojný, lebo je hladný ale najesť sa nevie alebo sa mu nechce alebo neviem čo. Poraďte mi prosím čo mám robiť. Dokrmujem ho materským mliečkom od sesternice, keďže ja žiadne po kojení neodsajem. Dokrmujem z fľaše (cca 30 - 40 ml) čo nie je správne, no ale neviem už ako na neho.

Milá Tinka,

vzhľadom na to, že má synček tri týždne, odporúčame vám osobné stretnutie s poradkyňou, ktorá bude môcť pozorovať dojčenie, a pomôcť vám podľa toho, čo pri pozorovaní zistí, čo cez internet nie je možné. Poradkyňu pri dojčení si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Čo môžete zatiaľ urobiť?
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Správanie bábätka, ktoré popisujete, môže súvisieť so zníženou tvorbou mlieka, čo by ale mala posúdiť poradkyňa pri dojčení priamo pozorovaním dojčenia, cez internet toto nie je dosť dobre možné. Ak by to bolo tak, tak by bolo dôležité zvýšiť tvorbu mlieka. V takom prípade začnite užívať senovku grécku a benedikt lekársky plus iné podporné prostriedky tak, ako je to v tomto návode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/
3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

4) V prsníku navyše mlieko môže byť, ale bábätko ho nemusí piť pre nesprávne prisatie. Aj preto je základom riešenia toho, čo popisujete čo najlepšie prisatie.

5) Bábätká nie sú pri satí "lenivé", bábätká reagujú na tok mlieka. Ak je pomalý, tak nie sú spokojné, odťahujú sa a plačú alebo naopak zaspávajú na prsníku a o chvíľu sa chcú prisať znovu.

6) A hoci toto uvádzame ako posledný bod, je to mimoriadne dôležité, a síce ak synčeka dokrmujete, tak ho dokrmovať cievkou priamo na prsníku a prestať na toto používať fľašu - tá môže totiž celé satie a pitie na prsníku zhoršovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ako cievku na zostrojenie laktačnej pomôcky použite cievku CN-01, ktorú kúpite v zdravotných potrebách. Je najlepšie, ak vám jej používanie ukáže laktačná poradkyňa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako donútiť dieťatko sať