príkrmy pre atopika

Petra    27.03.2012, 11:20

Dobrý deň prajem, rada by som sa spýtala, ako je to s príkrmami pre dieťatko, čo má atopiu. Doposiaľ bola nášmu synčekovi diagnostikovaná (len) seboroická dermatitída. Zatiaľ je malý výlučne kojený, má za pár ukončený 6. mesiac, váži 7010g. Mám pocit, že by bolo asi dobré, začať s príkrmom, ale vôbec netuším, ako... keďže nám bolo doporučené, aby sme si dávali veľký pozor na stravu, nakoľko dosť reaguje na to, čo zjem ja, (samozrejme). Hneď sa mi vyhádže. Niekde som čítala, že deti s atopiou by sa mali výlučne kojiť do 7.m. , ale ja mám pocit, že malý by už rád jedol aj niečo iné. Naťahuje sa za jedlom, ktoré jem ja, pevne sedí opretý na mne. Zatial som mu nedala nič, lebo sama ani len netuším, ako na to... ktoré potraviny (z tých "dovolených") sú vhodné - a v akom poradí... :/ mám z toho riadny chaos. Môžem poprosiť o radu? Alebo aj odporučenie nejakej konkrétnej webstránky, na ktorú by som sa mohla spoľahnúť? Nechcem malému ublížiť... už sme boli spolu v nemocnici, kvôli desnému stavu jeho kožičky a nerada by som si to prežila opäť :( Vopred ďakujem za odpoveď. Články ohladom prvých príkrmov z Vašej stránky som si všetky prečítala.

Milá Petra,

keďže váš synček vykazuje známky záujmu o jedlo, je dobré, aby ste mu začali jedlo ponúkať a nečakali do siedmeho mesiaca, pretože odložením zavedenia príkrmov pravdepodobne nezvýšite šancu na zmiernenie negatívnych reakcií na zavedenie potravín.

Čo sa týka vašej otázky: Je nám to ľúto, ale nevieme vám poradiť, ako postupovať pri zavádzaní jednotlivých potravín, pretože táto otázka patrí do rúk odborníka, ktorý sa o vášho synčeka stará. A takisto nemáme odporúčanie na konkrétnu webovú stránku, pretože sa špecificky touto témou nezaoberáme, a teda akokoľvek veľmi by sme vám chceli pomôcť, nemáme na toto odbornosť. Navyše je možné, že neexistuje univerzálna rada, pretože rozličné deti s atopiou môžu na potraviny reagovať rôzne a mnohí rodičia najviac zo všetkého využívajú metódu pokusu a omylu. V každom prípade je dôležité, aby ste pokračovali v dojčení, a to čo najdlhšie, pretože dojčenie má ochranný charakter, obzvlášť pri takýchto deťoch. Jedna z metód, ktorú pri zavádzaní potravín môžete využiť, je začať ponúkať synčekovi jedlo, ktoré sama jete a o ktorom máte odskúšané, že počas dojčenia na ne nereagoval.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > príkrmy pre atopika