Pasovy opar a dojcenie

Miška    05.04.2015, 16:03

Dobrý deň,dnes mi zistili pasovy opar na chrbte, lekár mi predpísal zovudex a vyslovene zakázal kojit môjho 14 mesačného syna.To isté mi povedali v lekárni,ze kojit nemôžem.Som z toho nešťastná,nechcela som malého takto náhle odstaviť.Viete mi poradiť co robiť?Ďakujem

Milá Miška,

pokračujte v dojčení tak ako doposiaľ. Neprestávajte s dojčením, nie je na to jediný dôvod. To, že sa pri pásovom opare, teda ochorení herpes zoster má pokračovať v dojčení, je známa skutočnosť. Aký význam by malo mať, že by ste teraz prestali synčeka dojčiť? Aby od vás nedostal pásový opar? Potom je dobré vedieť, že herpes zoster spôsobuje ten istý vírus, ktorý pri prvom styku s ním spôsobuje ovčie kiahne. A tento vírus je infekčný už niekoľko dní pred tým, než sa u vás pásový opar prejavil. Teda – synček už bol vysoko pravdepodobne tomuto vírusu ovčích kiahní (pásového oparu) vystavený. A ak ste už predtým mali ovčie kiahne (to, že máte pásový opar je toho dôkazom), tak vaše dieťatko v tehotenstve dostalo protilátky, a tak je ešte stále možné aj to, že neochorie vôbec. Ak by aj ochorel, synček nebude mať herpes zoster - pásový opar, ale jeho ochorenie budú ovčie kiahne, ktoré v tomto veku väčšinou mávajú mierny priebeh. Nehovoriac o tom, že ak by ste teraz prestali dojčiť, tak práve v najkritickejšom období vás synček prestane dostávať prostredníctvom materského mlieka protilátky, ktoré už teraz máte vo veľkom množstve v materskom mlieku a ktoré mu pomáhajú, aby neochorel, prípadne, ak by ochorel, tak aby ovčie kiahne mali čo najmiernejší priebeh. Ako preventívne opatrenie sa snažte zabrániť tomu, aby váš synček neprišiel do priameho kontaktu s pľuzgierikmi, zvýšite tak pravdepodobnosť toho, že neochorie.

Inými slovami, ak teraz prestanete dojčiť, nespôsobíte tým, že synček sa s vírusom nestretne a ešte mu aj vezmete možnosť dostávať v materskom mlieku protilátky. Nehovoriac o tom, že obrovský stres, ktorému by ste ho vystavili pri násilnom odstavovaní, je presne to, čo teraz jeho imunitný systém nepotrebuje. Navyše prerušiť dojčenie v tomto veku môže znamenať ukončenie dojčenia, so všetkými rizikami pre zdravie synčeka, aj vás.

Aj preto je dôležité, aby ste v dojčení pokračovali. A hlavne nie je potrebné, aby ste prestali.

Ak má byť dôvodom odstavenia fakt, že máte užívať lieky - pri užívaní Zovudexu môžete pokračovať v dojčení. Antivirotiká, medzi ktoré Zovudex patrí, používané pri liečení herpes zoster sú pri dojčení bezpečné. Rovnako môžete v prípade bolestí počas dojčenia užívať analgetiká na ich zmiernenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pasovy opar a dojcenie