Infekčné choroby

Jana    16.04.2015, 15:44

Dobrý deň, mám problém s tým, že veľmi často sa na mňa prichytávajú kliešte. Plne kojím takmer 3-mesačné bábo. Chcem sa spýtať, či v prípade, ak by som mala kliešťa a ten by bol náhodou infikovaný napr. boreliózou alebo encefalitídou, nie je dieťa nejako ohrozené. Či by sa infekcia, ak by som sa náhodou nakazila, nepreniesla mliekom aj doňho. ďakujem veľmi pekne

Milá Jana,

ak mávate často kliešte, tak potom zvážte očkovanie proti encefalitíde. Nie je totiž úplne nemožné, aby sa kliešťová encefalitída preniesla materským mliekom. Vírusy sa môžu nachádzať v krvi, a tým pádom potenciálne aj v materskom mlieku. Toto samo o sebe neznamená, že by ste v prípade ochorenia na kliešťovú encefalitídu mali prestať dojčiť. Skôr to znamená, že by ste mali urobiť preventívne opatrenia. Okrem očkovania a mechanických opatrení na to, aby ste zabránili prisatiu kliešťa na kožu, medzi ne môže patriť to, že vybratého kliešťa uchováte a pošle do laboratória na analýzy, aby ste vedeli, či bol alebo nebol infikovaný. Toto zabráni prípadnej zbytočnej panike a prípadne urýchli možnosť liečiť sa. 

Čo sa týka boreliózy - borelióza sa v zásade materským mliekom neprenáša a liečba boreliózy (áno, aj doxycyklín, aj iné antibiotiká, ktoré sa používajú, aj pri dlhodobej liečbe) je možná popri dojčení. 

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Infekčné choroby