Mozem dietatko 2 dni nedojcit?

Katka    04.04.2012, 12:45

Moj syncek ma 3 a pol mesiaca, plne ho dojcim. S manzelom chceme ist na romanticky vikend na 2 dni, 1 noc. Maleho chceme dat mojej mame. Chcem sa opytat, ak bude pocas tohto casu pit umele mliecko, bude problem zase prejst na dojcenie? Neznizi sa mi tvorba mlieka? Bude vediet sat, kedze bude 2 dni pit z flasky?

Milá Katka,

je pochopiteľné, že máte chuť stráviť víkend sami s manželom. Skúste to však celé premyslieť do konca. Vaše bábätko je ešte maličké a veľmi potrebuje nielen materské mlieko a dojčenie, ale aj vašu prítomnosť, ktorá je preňho mimoriadne dôležitá bez ohľadu na to, s akou láskou by sa oňho niekto druhý staral. Zoberte svoje bábätko na víkend so sebou. Nebude to síce ten víkend, ktorý ste si vysnívali, ale pravdepodobne ani víkend vo dvojici nebude už presne to, ako to bolo pred tým, než sa vám bábätko narodilo. Niet pochýb, že počas víkendu budete na svoje maličké bábätko neustále myslieť, budete si potrebovať odstriekavať mlieko, aby sa udržala tvorba mlieka, a tiež aby ste prsníky nemali príliš naliate. Keď bábätko bude s vami, v konečnom dôsledku si odpočiniete viac, ako keď sa budete trápiť tým, ako sa bez vás má. Čas na spoločné víkendy s manželom ešte príde, nebojte sa.  A bude to čas, keď si to opäť budete môcť bezstarostne užiť. Ak chcete, zoberte na víkend aj svoju mamu, ktorá sa bude o bábätko starať popri tom, ako ho budete vy dojčiť. Celé je to o zmene uhla pohľadu na vec. Je možné si užiť aj víkend s bábätkom, hoci samozrejme iným spôsobom. Ale môže to byť tiež krásne.

K vašim otázkam: Nikto vám presne nepovie, čo sa stane, keď odídete, a necháte bábätko svojej mame. Ale môžete zvážiť tieto veci:

1) Nikto vám nezaručí, že vaše bábätko bude vedieť/chcieť piť z fľašky, ak bolo doteraz výlučne dojčené.

2) Nikto vám nezaručí, že vaše bábätko bude chcieť piť umelé mlieko.

3) Dávať takémuto maličkému bábätku umelé mlieko nesie so sebou viaceré riziká, to znamená zdravotné riziká v dôsledku použitia umelého mlieka.

4) Nikto vám nezaručí, že napriek tomu, že vaše bábätko bude nakŕmené, aj tak nebude plakať a chcieť byť vo vašej prítomnosti.

5) Nikto vám nezaručí, že vám nepoklesne tvorba mlieka.

6) Nikto vám nezaručí, že sa bábätko bude vedieť naspäť prisať na prsník.

7) Nikto vám nezaručí, že bábätko po vašom návrate nebude na prsníku štrajkovať.

8) Nikto vám nezaručí, že sa k dojčeniu bude možné vrátiť.

Vzhľadom na tieto body skúste premýšľať o iných možných riešeniach, pretože vo veku, keď je bábätko ešte výlučne dojčené sa s ním cestuje pomerne jednoducho, pretože okrem dojčenia nepotrebuje nič iné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mozem dietatko 2 dni nedojcit?