Dcérka odmieta akúkoľvek varenú stravu.

Michaela Badžgoňová    10.04.2012, 19:50

Dobrý deň,milý kolektív.Moja otázka by mala byť smerovaná asi detskému gastroenterológovi,ale už ste mi raz dobre poradili tak sa s dôverou na Vás obraciam opäť.Moja dcérka má 19 mes.a stále ju dojčím na požiadanie.Väčšinou je to už len na obed a večer pred spinkaním a asi 2-3x v noci.S dojčením problém nemáme,len s papaním.Dcérka odmieta akúkoľvek varenú stravu už asi pol roka.Pritom papala skoro všetko a ako jej začali vychádzať zúbky,postupne jedla čoraz menej a teraz už vôbec.Skúšala som už naozaj všetko možné,mixované aj celé,do ručičky,nechala som ju papať samu,aj som ju kŕmila,ale celý výsledok je len ten,že nemáme šancu niečo jej dať do úst.Nechce ich ani otvoriť,zakrýva si očká,nakŕmila by všetkých dookola,len seba nie.Už ju kŕmila aj rovnako stará sesternička,papala aj s inými detičkami a nič na ňu nezaberá.Keď som jej dala rozprávkový tanierik,všetko z neho odložila nabok,aby videla nakreslené postavičky. :o) Zúbkov má asi 11,práve sa jej prerezávajú stoličky a všetko ,čo je ochotná zjesť sú jogurty,nejaké termixy,suchý rožtek,brumíka,ovocie a sem tam chlebík so syrom.Ešte niekedy detskú ovocnú výživu a to je asi tak všetko.Veľmi ma to trápi,lebo sa bojím,aby jej niečo nechýbalo,aj keď naša pediatrička tvrdí,že je úplne v poriadku.Váži 10kg a meria 80cm.Naša detská lekárka sa ma snažila presvedčiť,že preto nechce papať varené,lebo sa stále spolieha na materské mlieko a mám ju,čím skôr odstaviť.Tvrdila mi,že v takomto veku dieťatka je materské mlieko už citujem-prestárle a nemá dostatok výživných látok pre takto staré dieťatko.Ja viem,že dcérka nemôže papať,len jogurty,ale čo mám robiť,keď iné do nej nedostanem?Všade sa píše,že dieťatko netreba nútiť papať,lebo potom nebude chcieť ani tak.Tak teraz neviem,či mám dcérku začať odstavovať od mliečka a dúfať,že začne papať,alebo ešte skúšať možné aj nemožné.Dcérka už bola aj 2 dni skoro hladná a vôbec to nepomohlo.Žiadne vyšetrenia jej zatiaľ nerobili,ale je zdravá,od narodenia mala len 2x soplíky,je veľmi živá a inteligentná.Pediatrička nám kázala prísť,ak sa to nezlepší,že jej urobí vyšetrenia.Ak sa mi aj podarí prepašovať jej do úst niečo iné,alebo ak zacíti v jogurte kúsok ovocia,začne ju naťahovať na vracanie.Pritom nemá problém požuť jabĺčko nakrájané na mesiačiky,alebo si odhrýzať napr.z broskyne.Ako všetky deti má rada sladkosti,aj keď cielene jej ich nedávame,ale keby sme jej všetko zakazovali asi by už nejedla vôbec nič.Ďakujem krásne za každú radu...

Milá Michaela,

máte pravdu, že so svojou otázkou by ste sa mali obrátiť na príslušných odborníkov.  Vaša otázka sa však čiastočne týka aj dojčenia. Bez ohľadu na to, aká je príčina správania vašej dcérky, dojčenie pre ňu môže byť v takejto situácii len dobré, pomáha jej získavať životne dôležité živiny a vo všeobecnosti celú situáciu zachraňuje. Nie je príčinou toho, prečo dcérka odmieta jesť varenú stravu. Materské mlieko je dobré, kvalitné po celú dobu dojčenia, navyše obsahuje imunitné faktory, ktoré sa nenachádzajú nikde inde, pokrýva (úplne alebo čiastočne) potrebujú mnohých vitamínov a špeciálne pri deťoch, ktoré dobre nepapajú, je záchranou. Odstavenie nie je riešením, naopak, mohlo by sa stať, že by ste prišli ešte aj o tento vzácny zdroj výživy, nehovoriac o tom, že pre dieťa vo veku vaše dcérky je dojčenie dôležité nielen ako výživa a odstavenie v tomto veku môže byť traumatické.

Vaša situácia si pravdepodobne bude vyžadovať veľmi dlhý čas, veľa trpezlivosti a úsilia, kým sa postupne začne meniť. Konkrétny návod, ako postupovať pri tom, aby ste dcérke pomohli, aby sa postupne naučila papať rozličné jedlá, pre vás nemáme, ale tu je pár tipov, ktoré by vám mohli pomôcť:

1) Pokračujte v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte ani dcérke dojčenie neodmietajte.

2) Nenúťte dcérku do jedla. Netlačte na ňu.

3) Začnite tým, že jej budete v prvom rade ponúkať jedlá, ktoré má rada. Z nich vychádzajte, keď sa jej budete snažiť dávať nové jedlá - dávajte jej podobné jedlá ako tie, čo jej už chutia.

4) Mnohé takéto deti nemajú rady, keď sa im do jedla snažíte miešať niečo nové.

5) Ak má rada ovocie, dávajte jej ho čo najviac druhov. Ak má rada nevarené veci, dávajte jej čo najviac toho, čo má rada.

6) Skúste postupne vytvárať príližitosti, aby sa mohla hrať s novým jedlom, chytať ho bez toho, aby ste chceli, aby ho jedla. Takéto deti potrebujú veľa príležitostí na skúmanie jedla a veľa šancí na ochutnanie.

7) Väčšinou nefungujú stratégie typu "vidieť iné deti jesť", "nechať ju vyhladovať", "dať jej do pusinky niečo, keď sa nedíva", "dávať jej vybrať, že bude jej toto alebo nič" a podobne.

8) Nerozprávajte pred dcérkou o tom, že "nechce papať".

9) Väčšinou nefunguje žiadne "podplácanie" darčekmi, hračkami, tanierikmi, skladkosťami.

Vo vašej situácii asi nie je nič horšie, ako sa každý deň budiť s pocitom, že už dnes by ste naozaj mali prísť na to, ako motivovať vašu dcérku jesť. Hoci to znie paradoxne, to, čo vám najviac pomôže, je, ak zmeníte svoje očakávania. Skúste dcérke dať čas a verte, že postupom času bude jesť to, čo bude potrebovať. Nenúťte dcérku do jedla (nech by ste vymýšľali akékoľvek inteligentné spôsoby, aby jedla, ak by fungovali, tak už by určite dávno jedla), nesnažte sa každý deň vymyslieť novú stratégiu. Obrňte sa veľkou trpezlivosťou, ak dcérka nechudne, tak sa omnoho viac sústreďte na to, aby ste ju spoznávali, zisťovali čo, ako sa cíti, čo jej pomáha. Ak totiž budete každodenne hľadať tú správnu odpoveď, tak čoskoro dospejete do štádia, v ktorom budete mať strach pred každým jedlom, a to vám nepomôže.

Veríme vám, že sa môžete cítiť zúfalo, že sa obávate, či dcérke nebude niečo chýbať, či bude zdravá, či bude dostatočne rásť a či sa jej niečo nestane. Aj napriek týmto obavám, vám najviac pomôže to, ak budete postupne, pomaličky hľadať spôsoby, ako sa jedlo dcérke zapáči. Tieto spôsoby budú pravdepodobne jedinečné len pre ňu a budú založené na tom, že dcérku poznáte a viete, čo jej pomáha a čo ju povzbudzuje.

Samozrejme, že za celou situáciou sa môže skrývať aj medicínsky problém, od jednoduchého - napríklad nedostatok zinku či železa - až po komplikovanejší. Ak by ste mali reálne obavy, že to tak je, bude potrebné, aby ste sa obrátili na príslušných odborníkov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dcérka odmieta akúkoľvek varenú stravu.