Strava a dojčenie 1. ročného dieťaťa

Ľuba    16.04.2012, 21:51

Dobrý deň, dcérka bude mať o 2 týždne 1 rok. Od narodenia je výlučne dojčená, s príkrmami sme začali od 6. mesiaca, dodnes však s tým máme občas problém. Jediné, čo dcérka niekedy zje, je tak max. polievočka. Stále je dojčená, aj 5-6 krát cez deň, už totiž vie, kde má mama didík, sama si odtiahne tričko a cucká :-) Neviem, či jej to mliečko stačí. A čo sa týka pitného režimu, ani veľa tekutín nevypije. V noci sa tiež stále dojčíme, od 5. mesiaca sa začala veľmi často budiť, 6 krát za noc, v postieľke nechce vôbec spinkať, a ani ukľudniť ju neviem inak ako tým, že jej dám prsník a samozrejme po 2-3 pokusoch dať ju späť do postieľky to vzdám a nechám si ju v posteli. Neviem, či robím dobre? Chcela by som ju odnaučiť spávať so mnou v posteli (už sa párkrát stalo, že v noci sa zobudila a prišla za mnou do postele), ale zrejme sa tomu nevyhnem, kým ju chcem dojčiť? A chcela by som sa ešte spýtať na stravu dieťaťa po 1. roku. Dokedy treba variť dieťaťu zvlášť?

Milá Ľuba,

čas, v ktorom deti začnú jesť väčšie množstvá príkrmov, je rozličný pre rozličné deti. Hlavná otázka je, či vaše dieťatko prospieva. Pretože väčšina detí, ktoré sú vo veku okolo jedného roku dobre dojčené a zároveň jedia trošku príkrmov (ako vaše dieťatko), prospieva dobre a postupne sa neskôr rozpapajú viac. Nie je vhodné ich do jedla nútiť ani sa nemusíte trápiť. Ak vášmu dieťatku chutí polievočka, dávajte jej ju. Zároveň je dobré, aby ste dcérke začali dávať bežné zdravé jedlo, ktoré jete ako rodina. Mnohým deťom nechutia "detské jedlá", ktoré sú bez chuti a sú pomixované. Dajte jej skutočné jedlo, aké jete vy (a boli by ideálne, aby vaše jedlo bolo jedlo, ktoré spĺňa predpoklady zdravej výživy). Je teda zbytočné variť dcérke zvlášť, je to dokonca kontraproduktívne, niekedy je to dôvod, pre ktorý deti príkrmy odmietajú. Prečítajte si našu odpoveď o tom, ako zavádzať príkrmy:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=108

Vek vašej dcérky je vek, v ktorom sa ešte len učí jesť a piť, takže vašou úlohou je vytvárať príležitosti na to, aby mohla s vami ak s rodinou spoločne jesť jedlo, ktoré jete vy, a aby ste jej dávali možnosť piť, aby sa postupne piť naučila. Piť jej môžete dávať do bežného otvoreného pohára (poháre s náustkom sú zbytočné, je to vlastne len iná forma fľaše). Kým sa toto naučí, dojčenie poskytuje vašej dcérke množstvo nesmierne užitočných látok, ktoré sú pre jej výživu, veľmi dôležité a materské mlieko taktiež poskytuje vašej dcérke tekutiny popritom, ako sa učí piť z pohárika.

Prečítajte si aj tieto predchádzajúce otázky, ktoré vám objasnia niektoré aspekty toho, na čo sa pýtate:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=330

Princípy, ktoré sú v bodoch uvedené v tejto otázke platia aj vo vašom prípade:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=340

Je bežné, že niektoré deti sa vo veku okolo 5 - 6 mesiacov začnú budiť častejšie ako predtým, veľmi často sa budia okolo 9. mesiaca a potom je i naďalej frekvencia budenia v noci veľmi častá. Na túto tému nájdete v našej poradni veľa odpovedí. Najjednoduchším riešením je vziať s dcérku k sebe do postele na noc, pretože takto sa najlepšie spolu vyspíte, nebudete sa musieť úplne prebúdzať, a dcérka sa síce bude budiť pravdepodobne rovnako často, ale v konečnom dôsledku sa vyspíte lepšie. Lepší spánok vám tiež zaistí to, ak nebudete mať pocit, že už konečne musíte prísť na to, ako ju vrátiť naspäť do postieľky, prípadne ako ju naučiť spať v postieľke. Čas, keď dcérka bude spať celú noc vo svojej posteli príde - každé dieťa sa to naučí bez toho, aby ste ho to učili vy. Zatiaľ je najjednoduchšie robiť to, ako to dojčiace matky vždy robievali: mať dieťatko pri sebe a dojčiť ho a znovu spoločne zaspať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strava a dojčenie 1. ročného dieťaťa