Ukoncenie dojcenia, bolestive prsniky

Jana B.    17.04.2012, 13:38

Dobry den. Chcela by som vas poprosit o radu. Mam 11 mesacnu dceru, ktora bola do polovice 11 mesiaca dojcena a zaroven uz aj prikrmovana. Cca pred 2 tyzdnami prestala byt dojcena - zo dna na den odmietla prsnik (a nadalej odmieta). Tuhu stravu prijima bez problemov, ale mlieko nechce ziadne. Skusala som asi 3 druhy mlieka (Nutrilon, Hami, Hipp), ale marne. Vacsinou pije caj alebo dojc.voduv - cez den vypije max. 2 dcl. Prosim o radu, co mam robit?(odmieta flasu s cumlom aj s cucacikom) A este mam jednu prosbu. Kedze prestala sat mlieko zo dna na den, mam velmi bolestive prsia. Uz nie su naliate, bradavky su normalne, len prsia su bolestive s tvrdymi hrcami. Pred tyzdnom som prestala odsavat, aby sa mi uz mlieko netvorilo. Vopred dakujem. S pozdravom Jana B.

Milá Jana,

tento stav, keď dieťa odmieta dojčenie, sa bude mať pravdepodobne tendenciu upraviť a vy budete môcť ďalej dojčiť. Najkľúčovejšie je udržanie výbornej tvorby mlieka v období, keď sa dieťatko nechce prisávať. Príkrmy mu dávajte a do dojčenia ho nenúťte. Ideálne by bolo, keby ste začali zase odsávať (odsaté mlieko môžete dieťatku dať na pitie alebo primiešať do príkrmov). Odsávanie vám zároveň pomôže aj na bolestivé prsníky, pretože ak sa z nich mlieko uvoľní, tak bolesť ustúpi. Čo sa týka ďalších krokov, vaša otázka je rovnaká ako táto predchádzajúca otázka:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=167

Postupujte podľa návodu, ktorý je v tejto odpovedi uvedený.  Prečítajte si aj reakciu danej mamičky na našu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=173

Aj keby dieťatko nebolo dojčené, prípadne po skončení dojčenia nepotrebuje umelé mlieko. Ak vaša rodina konzumuje mliečne výrobky, môže ich jesť spolu s vami, prípadne môže piť obyčajné kravské mlieko, ak ho pijete; ak nie, tak príjem potrebných živín môžete zabezpečovať z iných vhodne skombinovaných potravín. A samozrejme vôbec nepotrebuje piť mlieko z fľaše. Ak chcete podávať mliečne výrobky, nie je nutné, aby ich dieťa pilo. Môže jesť jogurty a podobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie dojcenia, bolestive prsniky