Málo priberá a krátko saje,môže mať dosť mlieka?

Martina    18.04.2012, 20:31

Náš syn bude mať 3mesiace 24.4.Prvý mesiac pribral 1kg, teraz tak po 3týždňoch priberie okolo 250g.Je to v poriadku?Pretože posledné 3dni je nespokojný,celkovo krátko pije z prsníka cca4-6min.a pri jednom kŕmení využívam často aj obidva prsníky, nakoľko v prsníku kde som mala mastitídu sa mi robí menej mlieka..Prosím poraďte mi, pijem čaje na kojenie,užívam homeopatiká na podporu tvorby mlieka a aj tak mám pocit,že synovi je málo...čo robiť?Občas máme sfarbenú stolicu aj do zelena(máme v stolici potvrdené enterogéne patogéne ecoli,a tiež dva dni sme po kandidoze v ústach,to sme liečili tabletkami od lekárky a tearz je to v poriadku) ďakujem

Milá Martina,

táto situácia by si vyžadovala osobnú návštevu poradkyne pri dojčení: http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/ Pretože dojčenie a to, či bábätko pije dostatok mlieka, sa nedá posúdiť cez internet.

Avšak vo všeobecnosti, synčekova nespokojnosť spojená s krátky pitím a údajom o hmotnosti môžu poukazovať na to, že by bolo treba zvýšiť množstvo mlieka, ktoré synček pije. Farba stolice by sama o sebe nič neznamenala, ale v kombinácii s ostatnými faktormi zvyšuje pravdepodobnosť toho, že by ste potrebovali upraviť dojčenie.

Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa stane to, čo ste popísali. Ostatné dôvody, prečo sa po dobrom priberaní znižuje tvorba mlieka, si môžete prečítať v dokumente o tom, ako takúto situáciu riešiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Začnite užívať prostriedky, ktoré vám pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka popísané v bode 7 tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Taktiež je dôležité, aby takéto zvyšovanie tvorby mlieka išlo ruka v ruke s úpravovou polohy a prisatia, ktoré vám poradkyňa ukáže. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Málo priberá a krátko saje,môže mať dosť mlieka?