Ako zvysit produkciu mlieka?

Veronika Benko    23.04.2012, 10:28

Dobry den, dcerka ma dva mesiace a vylucne ju kojim..nemala som ziadne probelmy ako bolestive bradavky a pod. .... prvy mesiac som si stale odsavala a mala som mlieka tak vela ze mala sa az dusila pri krmeni nestihala hltat...bolestivo sa mi prsniky nalievali a mlieko stale samovolne vytekalo tak ze som si tricko prezliekala aj 8x denne a to bolo ze komplet mokre... tak som odsavat prestala a pekne sa to ustalilo a mala som akurat pre malu...potom 4 noci prespala a mlieko bolo vsade v posteli... a tu asi nastal problem ze mi produkcia dost klesla... pri jednom kojenim uz malej nestaci jeden prsnik ale vzdy sa musi dorazit aj z druheho... ako mam zvysit produkciu? nechcem o mlieko prist.. dakujem

Milá Veronika,

to, čo popisujete, sa niekedy stáva, ak je zo začiatku veľmi vysoká tvorba mlieka, a potoom z rozličných príčin (vo vašom prípade relatívne zrejmých) poklesne. Vysoká tvorba mlieka môže klesnúť dokonca aj vtedy, keď je dieťa kŕmené podľa pravidla "na jednod dojčenie len jeden prsník".

Jeden jednoduchý krok, ktorý môžete spraviť, je teda dojčiť pri každom dojčení z oboch prsníkov (ak bábätko bude mať záujem), prípadne môžete prsníky aj viacrkát prestriedať.

Okrem toho je potrebné zabezpečiť čo najlepšiu polohu, prisatie tak, aby bábätko dokázalo získať maximum mlieka. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Taktiež by vám mohlo pomôcť, ak si bábätko vezmete k sebe do postele, pretože by bolo možné, že v kontakte sa vami sa v noci prebudí a bude sa dojčiť, čo by tvorbe mlieka mohlo pomôcť.

Okrem toho si pozrite tieto dva dokumenty, ktoré vám pomôžu pri zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Začnite užívať prostriedky, ktoré vám pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka popísané v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zvysit produkciu mlieka?