Dieťatko pri dojčení zaspáva

Lucia    25.04.2012, 08:36

Naša malinká má len týždeň, ale rozhodla som sa požiadať Vás o radu...malinká zaspí pri každom dojčení, spi tak 10 minút a proces opakujeme prebalime, zasa priložíme a papáme, uplne intenzívne asi tak 5-10 minút...keď vidím že zaspáva snažím sa ju štekliť, štipkať, ale moc to nezaberá...takže niekedy kojím aj 40 minút. Malá zaspí, dám ju do postielky a je hore a plače.Pochodime s nou, popestujeme ju, pohojdame, na fitlopte trochu poskaceme a zasa je prikladam...v noci spi aj 5-6 hodín, ale stane sa ze si vymeni den s nocou (od 16.15 do 22.15) a potom sa budi uz kazde 2 hodiny...co mi odporucate aby bola mala co najdlhsie v bdelom stave pri dojceni aby si napila co najviac a spokojne si spinkala cez den aspon hodinku...? dakujem

Milá Lucia,

vo vašom prípade by bolo dobré, keby ste sa stretli s laktačnou poradkyňou, ktorá by dokázala posúdiť, ako prebieha dojčenie. Za pomoci osobnej návštevy poradkyne je možné pomôcť pri úprave polohy a prisatia tak, aby bábätko dokázalo piť efektívne, čo by mohlo byť dobré práve z dôvodov, ktoré popisujete. Taktiež je pri osobnej návšteve rozlíšiť, či to, čo popisujete, je súčasťou normálneho správania bábätka, ktoré je dojčené, alebo či sa dajú podniknúť kroky, ktoré by vám pri dojčení pomohli.

Okrem toho môžete aj sama urobiť nasledovné:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko, pretože časový údaj o pití (30 - 40 minút) nepotvrdzuje to, koľko bábätko vypije. Spánok malých bábätiek tiež nie je pre výdatnosť pitia smerodajný. Niektoré bábätká zaspávajú na prsníku, pretože sa dobre napili, iné pre to, že nevypili dosť. Toto sa dá odlíšiť pri pozorovaní dojčenia. Mimochodom, šteklenie/škrabkanie nie sú efektívne spôsoby ako bábätko zobudiť. Bábätko môžete zobudiť tokom mlieka, ktorý môžete zvýšiť stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Bábätko zaspáva pri dojčení preto, lebo sa tok mlieka spomalí, bábätká reagujú na tok mlieka.

2) Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
3) Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Ak urobíte tieto kroky je možné, že sa vám podarí, aby bábätko na jeden raz vypilo viac mlieka.

Ak bábätko dobre pije, nebolo by všetko to, čo popisujete, nijako neobvyké. Mnohé dojčené bábätká sa správajú podpobne. Sú na prsníku pomerne dlho, pričom sčasti pijú a sčasti spia, potom chvíľku spia a opäť chcú ísť na prsník. Zlepšením dojčenia je možné skrátiť čas dojčenia. Môže však byť dobré vedieť, že dojčenie po krátkom čase môže byť úplne normálne, niektoré bábätká sa skutočne dojčia veľmi často. Na druhej strane, niekedy aj po dobrom nakŕmení chce bábätko zostať na prsníku dlhšiu dobu. To, že chce dieťa byť často alebo dlho na prsníku, je bežné, pretože dieťa získava dojčením omnoho viac než len materské mlieko, reguluje si dýchanie, činnosť srdiečka, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti, je preto pochopiteľné, že aj deti, ktoré sa bezproblémovo dojčenia, môžu chcieť tráviť pomerne veľa času na prsníku a chcú sa dojčiť, často aj častejšie ako každú hodinu a pol. Nepokojné správanie či plač, ktorý popisujete, však nie sú väčšinou normálnou súčasťou dojčenia a jednoznačne treba v osobnom kontakte vidieť, o čo ide.

Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky sa skoro zaručene zobudí - môže vám pomôcť, ak ho budete nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Pre bábätko je dobré, aby trávilo čas vo vašom náručí a väčšina bábätiek potrebuje pomoc pri zapávaní. Z praktického hľadiska vám túto potrebu môže pomôcť naplniť nejaký vhodný nosič pre bábätká či šatka - pozrite si napríklad tieto videá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/fotogaleria-dojcenia/

V kontexte toho je dobré pozrieť sa na to, čo dojčenie prináša bábätku, ako prirodzene dojčenie prebieha a čo z toho vyplýva pre rozmyslenie si možností, ktoré máte a ktoré môžete vyskúšať. V prvom rade je dôležité pochopiť, že bábätká sa na prsníku nedojčia len preto, že sú hladné, či smädné. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie, vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A preto je logické, že dieťatko môže chcieť dojčenie často a prípadne dlho, a ak je to možné, je vhodné mu to umožniť. Častým dôvodom pre dojčenie bábätka je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia a to, že pozorujete, že vaša dcérka sa rada uspáva na prsníku, je to pozitívny výsledok toho, že ste dcérke umožnili využívať viaceré funkcie dojčenia, nielen výživovú, teda dojčili ste na požiadanie.
Je však samozrejme dôležité snažiť sa nájsť spôsoby, ako takúto starostlivosť o dieťa zvládnuť tak, aby ste psychicky či fyzicky boli v pohode. Aké teda máte možnosti? Z vašej otázky sa zdá, že ste už vyskúšali veľa, aby dcérka nemala potrebu takého častého a dlhého dojčenia. Existujú však aj iné riešenia, ktoré by ste mohli zvážiť a ktoré by Vám mohli pomôcť prirodzenú potrebu vášho bábätka využiť. Ak je bábätko na prsníku spokojné a potrebuje tam zotrvať dlhú dobu, môžete časť takýchto dojčení využiť na svoj oddych pri činnostiach, ktoré sa dajú robiť pri dojčení v sede alebo poležiačky - čítať si, spať atď. Okrem toho je možné naučiť sa používať nejaký detský nosič, napr. šatku, do ktorej sa dá bábätko pohodlne uviazať k prsníku a dojčiť s voľnými rukami a možnosťou popri dojčení sa venovať povinnostiam v domácnosti, či inej práci, ale aj záľubám, stretnutiam s priateľmi, nákupom, prechádzkam... Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak môže matke umožniť jednoduchší život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete správny nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách, a navyše správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťatko pri dojčení zaspáva