Atopicky ekzem a strava dojciacej matky

daniela    21.08.2015, 07:15

Dobry den Chcem sa opytat.dcerka 10m.ma atopicky ekzem.ake obmedzenia vyplyvaju z toho pte mna ako dojciacu matku za prefpokladu,ze chcem dlhodobo dojcit?kozna lwkarka mi zakazala citrusy paradajky sladkosti a pod.popravde si to neviem doat dobre predstavit.teda ci sa to tyka vacsieho mnozstva danej potraviny alebo aj najmensieho kuska danej skonzumovanej potraviny?za ako dlho by som zistila peipadnu reakciu ba danu potravinu?Ma dcerka takusto sa vyhnut danym potravinam alebo ju nechat ochutnat ci na nu zareaguje?dakujem za radu

Milá Daniela,

dojčenie je v prípade atopického ekzému mimoriadne pozitívny faktor. Vášmu dieťatku pomáha v mnohých smerov - okrem iného buduje imunitu, pomáha dieťaťu, ak sa cíti nepríjemne alebo ho koža svrbí a podobne. 

Atopický ekzém, ako už samotný výraz "atopický" naznačuje, je ekzém, ktorého pôvod nie je známy. Preto nemá zmysel paušálne vylučovať citrusy, paradajky a sladkosti. A áno, má zmysel, ak budete držať eliminačnú diétu na niektorú potravinu, aby ste v tom čase nekonzumovali túto potravinu (ani v stopových množstvách) ani vy, ani dcérka. 

Odpoveď na otázku "ako rýchlo sa nejaká potravina objaví v materskom mlieku" a "ako dlho tam zostane", nie je jednoduchá odpoveď. V prvom rade, nejde o potravinu ako celok. Materské mlieko sa tvorí z krvi, takže v materskom mlieku sa môže objaviť len to, čo je v krvi. A zložka, ktorá niekedy môže spôsobiť nejakú reakciu je cudzorodá bielkovina - často napríklad bielkovina kravského mlieka. A to "ako rýchlo" sa objaví, závisí od množstva faktorov a tiež nie je možné povedať, "ako dlho tam zostane". Je to individuálne, závisí to od konkrétnej potraviny a ak vám niekto povie konkrétne číslo, tak je to len hádanie.

Čo teda treba urobiť z praktického hľadiska? Skúste držať eliminačnú diétu na niektorú potravinu, odporúčame vám začať s alergénmi, na ktoré sú alergickí ľudia najčastejšie – teda kravské mlieko, potom skúste lepok, neskôr orechy, morské plody a ryby, citrusy atď. Potom skúste niečo zjesť, čo ste vylúčili, počkajte 3 dni, sledujte, či sa na bábätku niečo nezmení, a potom skúste ďalšiu potravinu. Navyše atopický ekzém je z tohto hľadiska komplikované odsledovať aj preto, že má spontánne obdobia, keď sa situácia zlepší bez ohľadu na to, čo ste urobili a potom sa zasa zhorší a dôvod nie je známy.

Mnohé mamičky dojčených detí skúšajú obmedzovať svoj jedálniček a jedálniček dieťaťa a nakoniec po tom, čo sa ich dieťa prirodzene odstaví po 3-5 rokoch dojčenia, hovoria o tom, že naďalej netušia, ktorá potravina robí dieťaťu problém a že ukončenie dojčenia situáciu nijako nezlepšilo. Pokračujte teda v dojčení a skúšajte hľadať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Atopicky ekzem a strava dojciacej matky