SK / CZ / UA / RU

Užívanie liekov a kojenie

Otázka

Dobrý deň, prosím Vás potrebujem poradiť Mám zdravotné problémy, konkrétne s chrbticou a kŕčové žily. Lekári mi odmietajú dať lieky kým kojím, kojím už 20 mesiacov a nechcela by som prestať. Dnes mi neurologička napísala nejaké lieky s podmienkou, že prestanem kojiť konkrétne aclofenac, to by mala byť účinná látka (mali by byť na chronický zápal). Na žili som pred tým užívala detralex, ani ten mi nechcú napísať, aj v letáku je dojčenie kontraindikované. Lenže ťažkosti sa mi zhoršujú a plánujeme ďalšie dieťatko, a potom tie lieky určite užívať nebudem môcť.. Neviete mi poradiť či môžem tieto lieky užívať aj napriek kojeniu alebo neviete poradiť iné vhodnejšie lieky. Odstriekavanie mlieka u mňa nebolo realizovatelné. Ďakujem veľmi pekne

Jana | 03.05.2012, 08:26

Odpoveď

Milá Jana,

pravdepodobne ste mali na mysli aceclofenac. Ak áno, môžete ho pri dojčení užívať, rovnako ako detralex. Je úplne zbytočné, aby ste uvažovali o odstriekavaní mlieka, deti vo veku vášho dieťatka na navyše dojčia nielen pre mlieko, ale do popredia vystupujú aj iné dôležité aspekty dojčenia, pre ktoré by im dojčenie veľmi chýbalo.

Na vaše zdravotné ťažkosti by ste pravdepodobne mohli užívať aj ďalšie lieky a zároveň dojčiť, ale ich výber musí urobiť ošetrujúci lekár, ktorý pozná vašu diagnózu.

Ak by ste potrebovali detailnejšie vysvetlenie, môžete nám napísať na dojcenie@mamila.sk

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri