Užívanie liekov a kojenie

Jana    03.05.2012, 08:26

Dobrý deň, prosím Vás potrebujem poradiť Mám zdravotné problémy, konkrétne s chrbticou a kŕčové žily. Lekári mi odmietajú dať lieky kým kojím, kojím už 20 mesiacov a nechcela by som prestať. Dnes mi neurologička napísala nejaké lieky s podmienkou, že prestanem kojiť konkrétne aclofenac, to by mala byť účinná látka (mali by byť na chronický zápal). Na žili som pred tým užívala detralex, ani ten mi nechcú napísať, aj v letáku je dojčenie kontraindikované. Lenže ťažkosti sa mi zhoršujú a plánujeme ďalšie dieťatko, a potom tie lieky určite užívať nebudem môcť.. Neviete mi poradiť či môžem tieto lieky užívať aj napriek kojeniu alebo neviete poradiť iné vhodnejšie lieky. Odstriekavanie mlieka u mňa nebolo realizovatelné. Ďakujem veľmi pekne

Milá Jana,

pravdepodobne ste mali na mysli aceclofenac. Ak áno, môžete ho pri dojčení užívať, rovnako ako detralex. Je úplne zbytočné, aby ste uvažovali o odstriekavaní mlieka, deti vo veku vášho dieťatka na navyše dojčia nielen pre mlieko, ale do popredia vystupujú aj iné dôležité aspekty dojčenia, pre ktoré by im dojčenie veľmi chýbalo.

Na vaše zdravotné ťažkosti by ste pravdepodobne mohli užívať aj ďalšie lieky a zároveň dojčiť, ale ich výber musí urobiť ošetrujúci lekár, ktorý pozná vašu diagnózu.

Ak by ste potrebovali detailnejšie vysvetlenie, môžete nám napísať na dojcenie@mamila.sk



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Užívanie liekov a kojenie