Ako naučiť dieťa zasa sať z prsníka

Lucia    15.06.2011, 19:27

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s problémom, ako naučiť dieťa znova sať z prsníka pokiaľ ho z dôsledku nedostatku materského mlieka prikrmujeme aj umelým mliekom cez fľašu. Odkedy sme začali používať fľašu už nechce sať z prsníka a preto si mlieko odsávam a dávam mu ho z fľaše. Je ešte nejaká možnosť ako naučiť dieťa znova sať z prsníka? Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

Milá Lucia,

na to, aby ste dieťa znovu naučili sať z prsníka potrebujete osobnú pomoc poradkyne. Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:

1) Môže vám pomôcť, ak sa naučíte, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Aby vaše bábätko vypilo viac mlieka, používajte stláčanie prsníka, ktoré vám poradkyňa ukáže:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

3) Potom je potrebné bylinkami a inými prostriedkami zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Pri dokrmovaní je dôležité vyhnúť sa fľaši a dokrmovať bábätko cievkou na prsníku, čo vám tiež ukáže poradkyňa:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj keď je dokrmovanie potrebné, vždy je cenné to, že bábätko pije všetok dokrm na prsníku, a nie z fľaše. Pri pití z fľaše sa môže stať, že bábätko začne odmietať prsník. Pri dokrmovaní na prsníku je dôležité zabezpečiť čo najlepšiu polohu a prisatie, stláčanie prsníka a zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby v ideálnom prípade postupne nebolo dokrmovanie potrebné. Ak má bábätko 4 mesiace, dokrmovanie umelým mliekom sa dá vylúčiť aj tým, že dokrm postupne nahradíme príkrmami (tuhou stravou), pričom dojčenie sa udrží na rovnakej úrovni, vďaka čomu sa bábätko bude dojčiť a zároveň jesť príkrmy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako naučiť dieťa zasa sať z prsníka