Strava

Katka    09.05.2012, 20:58

Dobry den, v jednej z vasich odpovedi som si precitala ze dojciaca mamicka by mala mat rovnaku stravu ako ktokolvek dospely. Mam trojmesacneho synceka a este v porodnici mi ako neskusenej prvorodicke poradila detska doktorka toto: Nemozete jest biele pecivo, citrusove plody, jablka, zeleninu tiez nie lebo paradjky su alergeny a paprika je tazko stravitelna, takze len mrkvu varenu vo vode. Dalej nemozem ziadne kompoty a dokonca ani detsku vyzivu a z jogurtov urcite nie cokoladove a jahodove. Tak to som bola trosku v soku ze co mam vlastne jest a z coho bude mat malicky nejake vitaminy ked moja strava bude tak obmedzena. Teraz ked citam nejake clanky o strave pre dojciace matky tak rozmyslam kde vlastne pani doktorka vystudovala ked nam v porodnici takto skvele poradila. Tak vas pekne prosim o radu co mam vlastne z jedalnicka vylucit? A este by som sa chcela opytat, maleho casto kojim, pride mi ze niekedy mu ide len o tu moju blizkost a takto sa naucil zaspavat vylucne len na prsniku. Tak som si na to nejak zvykla len sa chcem opytat ci sa to v buducnosti samo upravi alebo co s tam potom??? Dakujem Vam velmi pekne

Milá Katka,

dojčiace ženy môžu jesť všetko bez výnimky a nemá zmysel "preventívne" vylučovať akúkoľvek potravinu. Inými slovami, môžete jesť všetko. Jediný dôvod na vylúčenie nejakej potraviny by mohlo byť, ak by vám daná potravina nerobila dobre alebo ak by ste na to mali nejaký konkrétny dôvod. Paušálne vylúčenie potravín je nevhodné a nežiaduce.

Čo sa týka zaspávania na prsníku: Ak bábätko na prsníku po dobrom nadojčení zapáva, tak vy aj ono využívate jednu z ďalších dôležitých funkcií dojčenia - dojčenie vám poskytuje nástroj na to najjednoduchšie uspatie bábätka. A áno, bábätká potrebujú vašu blízkosť, cítia sa vtedy bezpečne a dobre a vaša náruč a nosenie sú pre bábätko nielen príjemné, ale aj nesmierne dôležité pre jeho budúce zdravie a psychický rozvoj. Bábätká samy od seba (bez toho, aby ste ich nechali vyplakať či aby ste ich to učili) prestanú na prsníku zaspávať a prestanú sa chcieť nosiť. Ten čas ešte len príde (akokoľvek nereálne sa vám to teraz môže zdať), momentálne si vychutnajte blízkosť a kontakt, ktorý s bábätkom máte. Ide o jedinečné okamihy, ktoré až príliš rýchlo pominú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok