Prednison a dojčenie

Michaela Paprčiaková    12.05.2012, 18:10

Asi po mesiaci sa opäť na Vás obraciam s prosbou o pomoc resp. usmernenie. Písala som Vám o mojom probléme a to: že mi diagnostikovali cca 6 týždňov po pôrode reumatoidnu artritídu. Musela som sa pre veľké bolesti kĺbov začať okamžite liečiť, zatiaľ dávkou 5 mg prednisonu + 2 x 1 tabl. Plaquenil. Momentálne užívam tieto lieky už 4. týždeň, pociťujem úľavu, avšak všetci lekári okolo mňa (gynekológ, pediater, môj obvodný lekár) okrem môjho reumatológa ma odhovárajú od dojčenia, pretože mi tvrdia, že lieky môžu poškodiť moje 3-mesačné bábätko, ktoré zatiaľ dojčím a rada by som v tom aj pokračovala... Neviem, čo mám robiť... Vy ste mi radili, že môžem kľudne v dojčení pokračovať, ale ja začínam už naozaj pochybovať, či robím dobre,či nebude naozaj lepšie prejsť na UM...

Milá Michaela,

naozaj je bezpečnejšie dojčiť ako dávať umelé mlieko. Keby ste začali dávať umelé mlieko namiesto dojčenia, tak potenciálne riziká, ktorá z používania umelého mlieka plynú, sú závažné. Pre vaše zdravie (pretože dojčenie je dôležité aj pre zdravie matiek) ako aj pre zdravie vášho bábätka je dôležité, aby ste v dojčení pokračovali počas toho, ako spomínané lieky užívate. Bez dojčenia bude bábätku okrem iného chýbať celý rad imunitných faktorov, mnoho látok podporujúcich vyzrievanie tráviaceho systému, mozgu a podobne - ide o doslova stovky látok, ktoré hrajú dôležitú úlohu pre zdravie vášho bábätka. Nehovoriac o tom, že dojčenie viac ako len materské mlieko. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prednison a dojčenie