Dcerka nepribera

Veronika Benko    15.05.2012, 16:07

Dobry den, dnes sme boli na poradni a zrazu mam velku dilemu... kojila som stale na poziadanie,.. mala priberala normalne ale uz skoro 3 tyzdne prespi aj 10 hodin v kuse tak som bola v tom ze je zrejme spokojna... teda ona spojoka aj je :) ale na poradni sme zistili ze za posledny mesiac pribrala len 40g co je velmi malo... ma 10 tyzdnov a tak som napochybach ci naozaj kojit na poziadanie alebo ju mam v noci aspon raz zobudit aby sa najedla.... dakujem

Milá Veronika,

pokiaľ spíte s bábätkom spolu v posteli a bábätko sa v noci nezobudí na dojčenie a cez deň sa dobre dojčí, tak nie je dôvod, aby ste bábätko v noci na dojčenie budili (bez ohľadu na to, že to pravdepodobne nebude mať žiadaný efekt). Všetko potom závisí od toho, ako sa bábätko dojčí cez deň, ak sa dojčí cez deň dostatočne, tak sa nemusíte znepokojovať a aj pocit naliatych prsníkov sa postupne zmení bez toho, aby ste niečo robili. Ak by dojčenie cez deň potrebovali úpravu, potom podniknite nasledujúce kroky:
1) Skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby zhodnotila pitie bábätka, prípadne jeho pitie porovnajte s videami na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
2) Jeden jednoduchý krok, ktorý môžete spraviť, je teda dojčiť pri každom dojčení z oboch prsníkov (ak bábätko bude mať záujem), prípadne môžete prsníky aj viacrkát prestriedať.
3)  Okrem toho je potrebné zabezpečiť čo najlepšiu polohu, prisatie tak, aby bábätko dokázalo získať maximum mlieka. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
Taktiež by vám mohlo pomôcť, ak si bábätko vezmete k sebe do postele, pretože by bolo možné, že v kontakte sa vami sa v noci prebudí a bude sa dojčiť, čo by tvorbe mlieka mohlo pomôcť.
Okrem toho si pozrite tieto dva dokumenty, ktoré vám pomôžu pri zvyšovaní tvorby mlieka, pretože z toho, čo píšete, je zvýšenie tvorby mlieka potrebné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/
Začnite užívať prostriedky, ktoré vám pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka popísané v tomto dokumente, ak spoločne s poradkyňou usúdite, že je to potrebné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dcerka nepribera