Aké existujú poruchy tvorby materského mlieka?

Monika    15.05.2012, 16:36

Som už druhýkrát matkou, mám dve zdravé a krásne deti,. ale ani po jednom porode som nezažila naliatie prsníkov mliečkom, obidve deti som v prvom týždni života musela začať dokrmovat umelým mliečkom, pri prvom synovi sme dokrmovanie prerušilki na 2 tyždňe - schudol 100g a me sa viac mliečka robit nezačalo. Do 6. tich mesiacov som prvého syna dokrmovala len striekačkou po prsníku nikdy flaškou - max ktoré je moje telo schopné vyrobit je 50ml z oboch prsníkou po 3 hodinách. Teraz mám3 mesačného syna a priebeh s dojčením je rovnaký. Dokrmujeme striekačkou po prsníku a viac mliečka sa mi netvorí. Sestra vyzkúšala malého či sa vie efektívne napapat a od nej sa priam "prejedol". Vyzerá že sa s nedostatkom mlieka budem musiet zmieriť. no chcela by som vedieť aké existujú porychy tvorby mlieka a či sa to dá nejako "liečiť"? Ďakujem

Milá Monika,

prvou a najčastejšou príčinou nedostatočnej tvorby materského mlieka je nesprávny začiatok dojčenia a potom ďalej nesprávne postupy pri riešení nedostatočného príjmu mlieka zo strany bábätka.

Vo vašom prípade by stálo za to, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení, aby vám mohla s dojčením pomôcť. Ak bábätko skutočne potrebuje dokrmovanie, je dôležité dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku, bude to fungovať lepšie ako striekačka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Okrem toho sú kroky, ktoré môžete podniknúť na zvýšenie tvorby mlieka:

Pozrite si v prvom rade tieto dva dokumenty a postupujte podľa nich:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Začnite užívať prostriedky, ktoré vám pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka popísané v bode 7 tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/
Taktiež je dôležité, aby zvyšovanie tvorby mlieka išlo ruka v ruke s úpravovou polohy a prisatia, ktoré vám poradkyňa ukáže. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Vy ste pravdepodobne chceli pátrať po príčinách zníženej tvorby mlieka. Horeuvedené dôvody sú najpravdepodobnejšou príčinou, hoci samozrejme existujú aj ďalšie príčiny, pre ktoré sa nemusí niektorým mamičkám tvoriť dostatok mlieka. Pre takéto mamičky je dôležité vedieť, že dojčenie je viac ako príjem materského mlieka. Samotné dojčenie bez ohľadu na tvorbu mlieka je pre bábätko a jeho zdravý vývoj nesmierne dôležité. Skutočnú príčinu pravdepodobne už takto spätne neodhalíte, aby môžete urobiť kroky na zvýšenie tvorby mlieka a ak by aj napriek tomu tvorba mlieka nebolo dostatočná, tak základná zásada je, že v provom rade treba bábätku laktačnou pomôckou zabezpečiť príjem mlieka a v čase, keď bude mať približne 4. mesiace, začať umelé mlieko nahrádzať príkrmamy tak, aby ste v priebehu nasledujúcich týždňov zaviedli dostatočne rozmanitú stravu v dostatočnou množstve, ktorou nahradíte dokrmovanie umelým mliekom. Ak to urobíte, budete môcť naďalej dojčiť bez toho, aby ste museli dokrmovať a zároveň bude mať vaše bábätko dostatočný príjem živín. Potom vás môže čakať dlhé obdobie dojčenia spoločne s tým, že bábätko bude popritom jesť normálnu stravu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Aké existujú poruchy tvorby materského mlieka?