Malé ústočká, grckanie, čkanie, riedka zelená stolica

MichaelaH.    20.05.2012, 14:02

Synček papá niekedy 10 min, niekedy aj polhodiny...neotvorí pritom ústa dosť na to, aby zachytil aj dvorec, takže má v ústach viac-menej len bradavku. Neviem či pije dosť, robí sa mu pauza ako to je tu popísané, ale nie dlhá, skôr akoby pil tak hltavo, rýchlejšie.. Neviem ako ho naučiť poriadne otvoriť ústa, aby sa správne prisal. Tiež má problém odgrgnúť si, radšej ho nechávam zaspať na prsníku a aspoň chvíľu s ním nehýbem, lebo ak ho hneď dvihnem začne zvracať (či je to málo alebo veľa neviem...niekedy len tak troška aj s mliečkom, niekedy vygrcká viac akoby ho 3-4 razy naplo) Potom sa mu začne čkať...najprv prsník nechce potom sa prisaje a čkanie po minútke prejde...tiež má stolicu pri každom prebalení (prebalujem vždy pred papaním, cca každé 2 hodinky, lebo toľko spinká či papá krátko či dlho). Stolica je riedkejšia, a do zelena, nie je jej nejako extra veľa (kaká vždy keď ho začnem kojiť). Zrejme je hlavný problém zlé prisatie dieťatka, skúšala som rôzne polohy, ale ako si nevieme nájsť tú správnu. bojím sa aby dieťatko pilo dosť mlieka a nespalo len od únavy a nedostatku energie... Navyše, keďže sa celkovo horšie prisáva na pravý prsník, zdá sa mi, že sa mi tam prestáva tvoriť mlieko...mám si ho začať odstriekavať s odsávačkou, aby som o mlieko neprišla?

Milá Michaela,

nepíšete, koľko má bábätko dní. V každom prípade to, čo ste napísali, je dôvodom pre to, aby ste skontaktovali poradkyňu pri dojčení. Otvorenie väčších ústočiek ako aj správne hlboké prisatie sa na prsník tak, aby dieťa nesalo len bradavku je výsledkom správnej polohy, správneho prisávania. Tomuto všetkému sa dá pomôcť a je to kľúčové pre ďalšie dojčenie, ale toto nie je možné urobiť cez internet. Aj napriek všetkým fotkám a videám, ktoré na našej stránke nájdete, vy potrebujete pomôcť priamo s vaším bábätkom. Vo vašom prípade by mohlo veľmi rýchlo prísť k výraznej zmene a zlepšeniu.

Pokojne nechajte synčeka spávať na prsníku, to je úplne v poriadku. Jedna z úloh dojčenia je uspať bábätko.

Čkanie riešite správne - keď bábätko znovu prisajete na prsník, čkanie zvykne prejsť.

To, že má bábätko stolicu pri každom prebalení je v poriadku, farba vás nemusí znepokojovať.

Nemá zmysel začať odsávať mlieko, potrebujete zlepšiť dojčenie tak, aby sa synček lepšie prisával. Toto je to podstatné. Ak to bude treba, po posúdení výdatnosti dojčenia, môžete prípadne podniknúť kroky na zvýšenie tvorby mlieka. Namiesto na odsávanie sa sústreďte na správne dojčenie.

Skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby zhodnotila pitie bábätka, prípadne jeho pitie porovnajte s videami na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Okrem toho je potrebné zabezpečiť čo najlepšiu polohu, prisatie tak, aby bábätko dokázalo získať maximum mlieka. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malé ústočká, grckanie, čkanie, riedka zelená stolica