Roztroušená skleróza

Eva    26.01.2016, 14:49

Dobrý den, kamarádka trpí roztroušenou sklerozou, po šestinedělí má opět nastoupit léčbu pomocí COPAXONE a kvůli tomu přestat s kojenim. Chtěla bych se zeptat, zda je přechod na umělé mléko nutný, zda máte nějakou zkušenost s léčbou a kojením. Moc děkuji.

Milá Eva,

Copaxone je liek, ktorý vaša kamarátka môže užívať a dojčiť popri tom bez obmedzení. Copaxone je príliš veľká molekula na to, aby sa dostala do materského mlieka, a čo je ešte lepšie, tak je to v podstate proteín, ktorý sa po orálnom použití (ako keď by ho bábätko vypilo v mlieku - čo je nepravdepodobné vzhľadom na veľkosť molekuly) depolymerizuje. Nie je dovôd, aby vaša kamarátka nedojčila. Navyše pri jej diagnóze je dôležité, aby dojčili aj z rozličných iných dôvodov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Roztroušená skleróza