Ragady na prsnikoch

Aurelia    23.05.2012, 10:47

Dobry den, vcera sme prisli z porodnice s 5 dnovou dcerkou a ragadami na oboch prsnikoch, pretoze dcerka byvala dlho na prsniku, bolo malo mlecka, mala hranicny vahovy upadok, znamky dehydratacie. Porodnu hmotnost ma 3500g, narodena v termine. Prikladala som ju tak ako aj dve svoje starsie deti, ktore sa kojili do 2,5, roka, ragady som pri nich az take nikdy nemala, aj ked prvy mesiac uvod kojenia bol vzdy bolestivy. Teraz som zmenila drzanie dietata pri prilozeni podla vasich instruktaznych video, sledujem ako pije, mnozstvo mlieka je vacsie ako v porodnici. Chcem sa spytat ako postupovat v liecbe ragad, prikladat dceru na prsnik, alebo ho liecit? cim najlepsie je liecit? mozem pouzivat repikove obklady?Boli ma pri miernom slaceni vlastne cely dvorec, nielen bradavka, nemozem mat ani tricko navolno, aj to boli, nehovoriac o podprsenke, kde sa to este aj prilepi. Ked sa mala priasaje bolesti su ukrutne, po chvili sa len trochu zmiernia, ale neprestanu... zacinam mat strach ze koli bolesti prestanem kojit... Dakujem.

Milá Aurélia,

najlepšie zo všetkého by bolo stretnúť sa čo najrýchlejšie s laktačnou poradkyňou, aby zistila, aká je príčina ragád.

Bolesti, ktoré popisujete nie sú normálnou súčasťou dojčenia a treba ich rýchlo riešiť. Časť zlepšenia istotne spočíva v správnej polohe a správnom prisávaní bábätka. A poloha a prisávanie sa najlepšie zlepšujú v priamom kontakte, pretože môže ísť o drobné nepostihnuteľné detaily, ktorú môžu znamenať veľmi veľa. Ale je možné, že vaša bolesť má aj ďalšiu príčinu. Jednou z nich môže byť prirastená uzdička po jazykom bábätka - toto treba skontrolovať niekým skúseným (napríklad laktačnou poradkyňou), kto toto dokáže diagnostikovať.

Ako postupovať?

1) Dojčite dcérku aj na naďalej. Ak by ste ju prestali dojčiť, tak by sa v konečnom dôsledku mohla celá situácia zhoršiť, nie zlepšiť.

2) Bolesti a ragádam treba pomôcť popritom, ako ďalej dojčíte.

3) Nechávajte prsníky čo najviac na vzduchu.

4) Potrebujete zabezpečiť maximálne dobré prisatie, toto odstrániť veľkú časť bolesti.

5) Nie je pravdepodobné, že by vám pomohli repíkové obklady, potrebujete cielenú liečbu.

6) Ak by ste prechodne - do doby, kým sa stretneme s laktačnou poradkyňou - potrebovali riešiť bolesť, aby ste dokázali ďalej dojčiť, môžete užiť napríklad ibuprofen v dávke bežnej pre dospelého človeka, aj opakovane počas celého dňa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ragady na prsnikoch